Palica je za psa zelo nevarna igrača

23. septembra, 2021
Kaj je boljšega, kot na sprehodu pobrati palico in psu zagotoviti izjemno zabavo? Če gre vse po načrtu, je res tako.

Lahko pa tudi ne gre vse po načrtu in na to se v zadnjih letih vedno več opozarja. Kako (ne)varna igrača je palica, smo povprašali strokovnjake iz Alfakana.

Palice so naravne, brezplačne in nenehno na voljo, zato se zdi, da so super igrača. Pa so res? Palice nikakor niso ustrezna igrača za pse.

Zakaj ne?

Psi, nori na palice, po navadi s svojo največjo hitrostjo tečejo za palicami, ki pa so lahko zelo nepredvidljive. Hitro se lahko zgodi, da se palica nerodno obrne ali zapiči v tla, pes pa vanjo prileti z vso silo in odprtim gobcem.

Veliko skrbnikov si težko predstavlja, kaj se v takem primeru res zgodi in ob opozorilu le zamahnejo z roko, češ da se njihovemu psu to že ne more zgoditi. Zato vas resno opozarjamo na to, da se palica lahko zelo hitro in globoko psu zapiči v gobec. Pri tem lahko poškoduje notranjo stran ustne votline, lahko se zapiči v mehko nebo, kjer lahko poškoduje sapnik ali požiralnik in lahko prodre celo do pljuč. Palica se lahko zapiči tudi pod drugačnim kotom in poškoduje oči ali možgane. Zgodilo se je že kar nekaj primerov, ko se je palica psu zapičila globoko v gobec, zaradi česar so morali psa operirati. Lahko se celo zgodi, da ima takšna igra tudi nesrečen konec in kuža zaradi poškodb celo pogine.

Nevarni so tudi manjši delci palice (trske), ki se lahko zapičijo zelo globoko in skrijejo, zaradi česar so lahko potrebne zahtevne operacije. Dodatno opozorilo velja za vse, ki se sprehajate po območjih z umetno nasajenimi drevesi. Mnoga drevesa (npr. tisa) so strupena, kar pomeni, da se lahko pes z grizenjem palic teh dreves hudo zastrupi! Palice so preveč nevarna igrača, da bi se bilo z njimi smiselno igrati na sprehodih.

Pri članku so nam pomagali strokovnjaki iz Alfakana