Pasja kuga na območju Maribora

22. julija, 2020
Preiskave divjadi iz enega od lovišč Lovske zveze Maribor so pred dnevi pokazale prisotnost pasje kuge. To virusno bolezen so odkrili pri jazbecu in kuni belici, kapljično pa se lahko hitro prenese tudi na pse.

V Lovski zvezi Maribor so zato lastnike lovskih psov opozorili, naj svoje živali proti pasji kugi redno cepijo, opozorilo pa velja tudi za lastnike vseh drugih psov, še posebej, če z njimi veliko časa preživijo v gozdovih.

Medtem ko steklina v Sloveniji že nekaj let ni več težava in je praktično izkoreninjena, so se med divjadjo pojavile druge bolezni. Ena od njih je pasja kuga. Gre za virusno bolezen, ki se lahko hitro prenese z divjadi na pse, včasih tudi na mačke, prenos na človeka pa ni mogoč. «Če psi nekontrolirano tekajo po naravnem okolju, lahko rečemo tudi po lovišču, je večja možnost, da pridejo v stik z obolelo živaljo in se okužijo ter to okužbo prenašajo naprej,« je za Radio Maribor poudaril predsednik Lovske zveze Maribor Marjan Gselman.

Za pasjo kugo ni zdravila, zdravi se le simptomatsko. Po Gselmanovih besedah omenjena virusna bolezen prizadene živčni sistem, povzroča mišične krče, paralizo, driskavost, živali prenehajo jesti, ne bojijo se okolice in nenazadnje je ena izmed značilnosti tega obolenja tudi gnojni izcedek iz oči. Lovci lastnike psov zato opozarjajo, da naj imajo svoje pse na povodcih oziroma pod nadzorom.

Najučinkovitejša zaščita pred pasjo kugo je cepljenje psov. Veterinarji svetujejo, da psa cepite, če sta od zadnjega cepljenja minili več kot dve leti.

Katja Željan