Pasja zvezda 2020: »Abby je najbolj nežna in crkljiva psička na svetu«

foto: Katja Podgoršek
Abby je naša ‘Pasja zvezda 2020’. 3-letna mešanka, katere skrbnik je 25-letni Žiga Žaberl, je v resnici psička cele družine, saj jo vsi po vrsti obožujejo.

Predsodki o nevarnosti in neprimernosti pasme, ki jih je moral Žiga pred prihodom psičke močno izpodbijati, so se razblinili v trenutku, ko je Abby prestopila prag njihove hiše v Lescah na Gorenjskem.

foto: Katja Podgoršek

Psi so bili pri Žaberlovih doma od nekdaj, toda Abby je prvi Žigov pes: »Stara starša, ki živita v spodnjem delu hiše, sta imela nemška ovčarja, tako da imam stik s psi od nekdaj. Toda želel sem si svojega psa, in ko sem pred tremi leti na Facebooku zagledal oglas za leglo z 11 mladički in njihove fotografije, sem vedel, da je to to,« nam pove simpatični Žiga in doda, da sta sledila dva tedna prepričevanja domačih. »Našli so cel kup razlogov proti, jaz pa še več za,« v smehu pove Žiga, ki si je vedno želel psa teh pasem. Abby je namreč mešanka med staffordom in pittbullom – njen oče je čistokrvni stafford, mama pa mešanček med staffordom in pittbullom. Žiga pravi, da je že dolgo spremljal te pasme, zanimivo se mu je zdelo njihovo obnašanje. Ko je sem ter tja spoznal kakšnega predstavnika te pasme, ki je bil nežen in scrkljan, je bila želja le še večja.

Staršem se je pasma zdela prehuda in prenevarna, predlagali so mu manjšo. A ker je Žiga aktiven, si je želel večjega psa. Po dveh tednih mu je le uspelo prepričati družino in odšel je na ogled legla. Čeprav si je želel fantka, je bila Abby edina, ki je bila še na voljo za oddajo. »Očitno sva si bila usojena. Na prvi pogled sem se zaljubil v Abby, jo posnel in doma vsem kazal posnetke. Starši so popustili, stara starša pa sta rekla, da se sploh ne bosta več pogovarjala z menoj, če jo pripeljem domov,« v smehu razlaga Žiga. V smehu zato, ker sta prav stara starša zdaj izjemno navezana na Abby. »Ko gremo na dopust, sta ata in mama kar malo izgubljena in otožna. Ata pravi, da jutranji sprehod brez Abby ni isti,«’ doda Žiga.

Vsak član družine ji nameni košček dneva

Abby je od prvega trenutka ljubljenka cele družine in prav vsak dan si vsakdo izmed njih vzame čas zanjo. Tako nam pove Žiga: »Vsako jutro Abby nestrpno pričakuje stara starša, ki jo prideta iskat in odpeljeta na sprehod. Ko se ura bliža drugi popoldne, Abby prav čuti, da se bo nekdo kmalu vrnil. Nato jo mami Karmen, ki se zelo rada sprehaja, pelje na dolg sprehod. Izjema so seveda zelo vroči dnevi. Takrat se greva midva z Abby nekam skopat, na sprehod pa gremo zvečer. Vsak dan prehodi vsaj 15 kilometrov. Ob večerih pa Abby samo čaka, da se vrne domov moj oče, kajti takrat je na vrsti igranje in skakanje po dnevni sobi. Prav posebno vez ima Abby tudi z mojo mlajšo sestro Anjo. Skratka, Abby je središče naše pozornosti. Ko pride kdo izmed družinskih članov domov, najprej pozdravi njo, potem pa vse ostale (smeh)«.

foto: Katja Podgoršek

Ljubeča, nežna in vesela

O staffordih in pittbulih med ljudmi kroži marsikaj in na podlagi tega sta se Žigova starša ustrašila prihoda Abby. Poleg tega je imel oče Igor v otroštvu negativno izkušnjo s psom, ki ga je zaznamovala. Toda kot marsikdaj, se je tudi tukaj nalepka ‘nevaren pes’ izkazala za čisto neutemeljeno in prav Abby je tista, ki je Igorju pomagala premagati strah pred psi. Kajti Abby je, kot poudarijo pri Žaberlovih, najbolj ljubeč, vesel in nežen pes na svetu. »Najraje bi se nenehno stiskala, crkljala in čohala,« pravi Žiga, ki si z njo deli tudi posteljo. In doda: »Od malega sem jo hotel navaditi na njeno posteljico, pa ni šlo. Vseskozi želi biti ob meni. Na začetku sem jo cele noči prestavljal v njeno posteljo, a sem na koncu obupal.« Četudi se rada crklja, to ne pomeni, da ji je dovoljeno vse. Za njeno šolanje in vzgojo si je Žiga vzel ogromno časa, kajti ko je doma dobil zeleno luč za Abby, je zraven prišel tudi pogoj, naj bo vzgojena tako, da ne bo težav. »Ko je bila mladiček, sva večino časa preživela skupaj, vsak dan sva ogromno trenirala. Meni je bilo najbolj pomembno, da je nežna in da se zna igrati z drugimi psi. Rada ima otroke in pse. Mislim, da mi je z njeno vzgojo kar uspelo zadovoljiti moja pričakovanja in pričakovanja staršev,« pove Žiga. Doda, da jim Abby v treh letih ni uničila ali zgrizla niti ene stvari, pohvali pa tudi njeno poslušnost. Sicer pa Abby obožuje sneg in vožnjo z avtomobilom. Žiga pravi, da je v avtu čisto tiho, kot da je ni, četudi se peljejo malce dlje, denimo na počitnice. »Ima pa naša Abby kakšne žalostne dneve, ko nima prave volje in je vase zaprta. To se zgodi kakšen dan, ko je sama doma,« psičko še opiše njen skrbnik.

Lepo je, ko prideš domov in te tam pričaka vesel kuža

Ob koncu pogovora Žiga povprašamo še o tem, kaj novega se je naučil ob Abby: »Zdaj vem, da je kuža res bolj zvest kot človek. Abby nam nenehno razkazuje ljubezen, četudi ima slab dan. Ko jo malo okregam, mi nikoli ne zameri, njena ljubezen se zdi neskončna. Zdaj čutim še večjo ljubezen do vseh živali, ne samo psov. In hišo poživi – kako drugače je, ko se vrneš domov in te tam pričaka vesel kuža,« pravi Žiga. Doda, da jih je Abby tudi kot družino zelo povezala. »Več je skupnih sprehodov, več je pogovorov in brez nje si nihče izmed nas ne predstavlja več življenja.«

»Ko sem dojel, da bo naša Abby PASJA ZVEZDA 2020, sem bil presrečen. Najprej zato, ker je toliko ljudi glasovalo za našega kužka. Dober občutek pa je tudi ta, da bom imel zdaj večen spomin na mojo Abby, mojo prvo psičko. Tudi, ko je nekoč več ne bo, jo bom lahko pokazal in o njej pripovedoval svojim vnukom.«

Piše: Špela Šimenc / Fotografije: Katja Podgoršek