Pasje meso prepovedala prva provinca v Kambodži

25. julija, 2020
Ena izmed provinc v Kambodži, Siem Reap, je postala prva v državi, ki je prepovedala prodajo in uživanje pasjega mesa. Kazni za kršitelje so visoke.

Prepoved, ki je stopila v veljavo v začetku meseca, vključuje kazni za kršitelje in sicer do 5 let v zaporu ali denarno kazen v višini okoli 10.000 evrov. Siem Reap je sicer v zadnjih letih postala središče trgovanja s pasjim mesom. Na tamkajšnjem oddelku za kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo so za Reuters povedali, da se je z vedno več turisti povečevalo tudi povpraševanje po pasjem mesu v regiji. Pasje meso naj bi bilo priljubljeno predvsem med Korejci.

Nad prepovedjo so navdušene številne nevladne organizacije, ki se za to že dolgo borijo. ”Upamo, da bo Siem Reap služil kot vzorčni model za vso državo, da jim bo sledila in tako zaščitila na milijone pasjih življenj,” so povedali v organizaciji Four Paws.

Po podatkih Human Society International je vsako leto v Aziji v ta namen ubitih 30 milijonov psov. V Kambodži uživanje pasjega mesa ni tako razširjeno kot kje drugje, ocenjujejo, da se z njim redno prehranjuje manj kot 12 % ljudi.

Pred nedavnim so se za prepoved odločili tudi ponekod na Kitajskem in v Vietnamu.