Pasji mladički se v primerjavi z volčjimi hitreje navadijo človeka in novega okolja

1. septembra, 2021
Čeprav imajo psi in volkovi skupne prednike, pa je od tega tako dolgo nazaj, da so že med mladički, ki so ‘nepopisan list’, velike razlike.

To je dokazala tudi raziskava, ki so jo naredili na ameriški Duke University. Vanjo so vključili 44 psov (labradorce, zlate prinašalce ali mešance teh dveh pasem) ter 37 volkov. Vsi so bili mladički, stari med 5 in 18 tednov.

Takoj po rojstvu so volčji mladiči odraščali v bližini človeka, pasji pa do 8 tedna starosti ob svoji mami, interakcijo s človekom so imeli le pri osnovi negi.

Raziskovalci so v raziskavi skrili priboljšek v eno izmed dveh posod. Eden izmed njih je psom in volkom s prstom nakazal, v kateri posodi se priboljšek nahaja. V drugem testu pa so zraven posode s priboljškom postavili še lesen blok.

V obeh poskusih so psi mnogo pogosteje v prvem poskusu izbrali pravilno, polno posodo. Izkazalo se je, da psi spontano sledijo človeškim namigom, brez posebnega treninga. Na drugi strani pa so mali volčiči bolj kot ne samo ugibali, v kateri posodi se nahaja priboljšek.

Raziskava je pokazala, da je 17 psov vedno pravilno ugotovilo, v kateri posodi se nahaja priboljšek, vsi volkovi pa so ugibali. Med raziskavo so ugotovili tudi, da se psi kar 30-krat pogosteje približajo človeku in vzpostavijo z njim interakcijo.

Raziskava vsekakor ne dokazuje, da so psu pametnejši od volkov, saj so se pri preostalih testih tudi volkovi enako dobro odrezali (spomin, reakcije …). Dokazuje pa, da se psi hitreje prilagodijo na novo okolje, že rodijo se malo udomačeni, medtem ko so volkovi divje živali.

”Pasji mladiči, s katerimi smo delali, so plezali po nas in nas lizali, se želeli družiti. Medtem pa so volčji mladiči stekli v kot in se skrili,” je povedala vodja raziskave Hannah Salomons.