Pasji skrbniki imajo več možnosti za okužbo s koronavirusom – pravi raziskava

20. novembra, 2020
Nova raziskava, ki so jo opravili raziskovalci na univerzi v španski Granadi pravi, da imajo pasji skrbniki skoraj 80 % več možnosti, da se okužijo s koronavirusom.

Raziskovalci pravijo, da so pasji skrbniki virusu prav tako izpostavljeni kot tisti, ki se med epidemijo vsak dan odpravijo v pisarno.

Raziskava je vključila 2000 Špancev, naredili pa so jo skupaj na univerzi v Granadi in na zdravstveni šoli v Andaluziji. Ugotovili so, da je vrsta aktivnosti povezana z večjo možnostjo okužbe s Covid-19. Med drugim so ugotovili tudi, da je dostava hrane iz trgovine na dom celo bolj tvegana, kot pa če se posameznik v trgovino odpravi sam. Delo v pisarni poveča možnost okužbe za 76 %, skrbništvo nad psom in njegovo sprehajanje pa za 78 %.

”Rezultati naše raziskave kažejo na veliko prenašanje virusa med pasjimi skrbniki. Razlog za to pa še ni povsem jasen, ” pravi profesorica Cristina Sanchez Gonzalez, ki pravi, da ni dovolj informacij, da bi z gotovostjo trdili, ali psi prenašajo virus, ali pa so kot ‘površina’, preko katere se lahko prenaša virus (z božanjem, dotikanjem …). V vsakem primeru pasjim skrbnikov v teh časih svetuje, da umivanju namenijo še več pozornosti.

Morda pa je le to, da psi družijo ljudi in sami v resnici nimajo prav nič pri prenašanju? Kakorkoli, treba je poudarili, da Svetovna zdravstvena organizacija pravi, da so možnosti prenosa okužbe s psa na človeka izjemno majhne. So pa dokazali, da pes lahko ‘pobere’ virus od človeka, vendar psi zelo redko zbolijo.