Pasji skrbniki živijo dlje, pravi raziskava

6. januarja, 2021
Ste vedeli, da naj bi pasji skrbniki živeli dlje od tistih, ki doma nimajo pasje družbe? Vsak tako pravi raziskava.

Vir raziskave je American Heart Association, kjer so zapisali, da lahko pasja družba podaljša življenje predvsem pri tistih, ki so že preživeli možgansko kap ali srčni infarkt.

V povzetku raziskave so zapisali, da je lastništvo psa povezano s 33 % manjšim tveganjem za zgodnjo smrt pri ljudeh, ki so že preživeli srčni infarkt in ki živijo sami. Prav tako je lastništvo psa povezano s 27 % manjšim tveganjem za zgodnjo umrljivost pri ljudeh po možganski kapi, ki živijo sami (oboje v primerjavi z ljudmi, ki jim družbe ne dela pes). Pri tistih, ki ne živijo sami, so bili odstotki nekoliko nižji.

”Vemo, da je socialna izolacija močan faktor za zdravstvene težave in prezgodnjo smrt. Že prejšnje raziskave so pokazale, da so lastniki psov manj izolirani in imajo več interakcije z drugimi ljudmi. Poleg tega je pes dobra motivacija za fizično aktivnost, ki je pomemben faktor pri rehabilitaciji in psihičnem zdravju,” je povedal Tove Fall, švedski profesor iz Uppsala University.

Prav tako so zapisali, da je raziskava pokazala, da lastništvo psa za kar 24 % zmanjša možnosti za zgodnjo smrt zaradi drugih vzrokov.

V raziskavo so v letih 2001-2012 zajeli ljudi, stare med 40 in 85 let. Kot so še zapisali v študiji, je kljub temu, da je raziskava pokazala močno povezavo med zdravjem ljudi in pasjo družbo, treba lastništvo oz. skrbništvo psa vzeti skrajno resno in si je v prvi vrsti psa treba želeti ter si ga ne omisliti zgolj zaradi tovrstnih raziskav.

vir: www.sciencedaily.com