V tujini posvojen pes mora izpolnjevati veterinarske pogoje za vstop

26. septembra, 2019
Shutterstock.com
Če se odločimo za posvojitev iz tuje države, je treba spoštovati določena pravila. Psi, ki v Slovenijo pridejo preko meje, morajo izpolnjevati veterinarske pogoje za vstop.

Ta vključujejo označitev, identifikacijski dokument in predpisane dokumente glede na vrsto premika (netrgovski premik, trgovanje oziroma uvoz). Izpolnjevati morajo predpisane zdravstvene zahteve (na primer glede obveznih cepljenj, preverjanja učinkovitosti cepljenj, ukrepe proti zajedavcem …), ki so glede na državo, iz katere psi prihajajo, različne.

Kot pojasnjujejo na MKGP, je v Sloveniji obvezna registracija psa v sedmih dneh od pridobitve. »Z novelo Zakona o zaščiti živali v letu 2013 je bila uvedena zahteva, da se pri registraciji psa navede izvor psa. Izvor psa je mikročip matere, če je mladič skoten v Sloveniji po 1. 1. 2015, ali pa psa iz tujine spremljajo predpisani dokumenti oziroma spričevala. Podatke o izvoru psa veterinar ob registraciji vnese v centralni register psov,« pojasnijo na ministrstvu.

V primeru, da gre za psa, za katerega ni mogoče predložiti dokazil o izvoru, je ob vpisu v register o registraciji psa neznanega izvora obveščen pristojni območni urad Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), ki preveri, kako je bil pes pridobljen, in ali je ob tem prišlo morda do kršitve predpisov v zvezi z zaščito živali (preprodaja psov, preobremenjevanje psice) ali za kršitve predpisov v zvezi s premiki hišnih živali med državami članicami oziroma na ozemlje EU. »V prihodnosti je načrtovana tudi sprememba, ki bo uvedla označitev pasjih mladičev v starosti osem tednov, ko je mladič še v leglu, kar bo dodatno pripomoglo k sledljivosti mladičev,« napovedujejo na ministrstvu.

Andreja Šalamun (izsek članka, objavljenega v aktualni številki revije Moj pes)