Pes, ki je večino časa zaprt v boks, ne more biti srečen pes

Psi za svoj optimalni razvoj potrebujejo zadovoljitev njihovih nagonov. Nagoni so prirojene lastnosti psov, ki vodijo psa k določenim dejanjem.

Najpomembnejši nagoni za ohranjanje optimalnega stanja psa so: nagon po hrani, nagon lova, nagon plena, itd. Poleg naštetih nagonov imajo vsi psi tudi potrebo po družabnem življenju. Slednje kljub vsemu ozaveščanju še vedno veliko skrbnikom ni povsem jasno. Psa si nekateri ljudje nabavijo oz. posvojijo zaradi potrebe po druženju, nekateri pa v psu vidijo druge koristi, kot je npr. varovanje premoženja. Ti psi se ponavadi nehote znajdejo v nezavidljivi situaciji, saj kljub temu, da opravljajo zahtevno nalogo čuvaja, njihovi skrbniki zanje niti slučajno ne skrbijo kot bi si zaslužili.

Pes, ki je večino časa zaprt v boksu, je prikrajšan za nešteto dobrin, ki so v resnici osnovna pravica vseh živih bitij. Dolgotrajno zapiranje v boks brez omogočanja izpustov in izolacija pri psih povzročajo nemalo vedenjskih težav, saj so njihovi osnovni nagoni (lov, iskanje, gibanje) spregledani oz. zatirani. Ti psi se vsakodnevno soočajo s potrebami, ki pa jim jih njihovi skrbniki nikoli ne zadovoljijo. Pes, ki je večino časa zaprt v boksu, brez možnosti izpustov, ne more biti srečen pes.

Predstavljajte si, da celo življenje preživite zaprti v dnevni sobi, kjer se vam na televiziji nenehno vrti en in isti program. Od jutra do večera je torej vaš vsakdan identičen prejšnjemu. Na vso moč si želite dobrine iz televizijskih reklam, ampak nikoli nimate možnosti zapustiti sobe, da bi jih lahko šli v trgovino iskati. Nenehno ste torej v boju s samim sabo, vaše življenje je brezsmiselno, ob tem se seveda počutite grozno osamljene. Podobno se počutijo vsi psi, ki so dneve in noči, ki se prevesijo v tedne, tedni pa v leta, zaprti v boksih ali priklenjeni na verigi. Tak pes od svojega življenja nima popolnoma nič, tak skrbnik od svojega psa nima niti približno toliko, kot bi lahko imel, če bi mu pustil zares živeti!

Katjuša Rajovec, Zavod Muri