Pes na letalu: kdaj mora biti v tovornem prostoru in kdaj je lahko ob skrbniku?

21. julija, 2021
Posamezne letalske družbe imajo različna pravila glede potovanja psa z letalom, zato se o podrobnostih pozanimajte neposredno pri letalski družbi, s katero letite.

Načeloma pa velja, da lahko manjšega psa (do osem kilogramov) v kletki vzamemo v potniški del letala kot ročno prtljago.

Še pred odločitvijo, da vzamete psa na letalo, se o tem posvetujte z veterinarjem, saj se pri določenih težavah psa (na primer srčnih) letenje odsvetuje. Veterinarji večinoma odsvetujejo potovanje psa v prostoru za tovor, kamor morajo predvsem veliki psi, a če se za to vseeno odločite, poskusite omiliti potovalni stres z naravnimi pripravki namesto s pomirjevali, saj se omamljen pes ne more primerno odzvati na premike letala in se zato lahko poškoduje. Pozanimajte se o vseh pogojih in dokumentih, ki jih mora dobiti pes za vstop v državo, v katero potujete (za nekatere države so potrebna dodatna cepljenja, karantena …), pa tudi o pogojih, ki jih mora pes izpolnjevati za vračanje v Slovenijo/EU.

»Seveda je boljše, da je pes pri lastniku v kabini. Je mirnejši, potovanje je zanj manj stresno, je pod nadzorom, temperatura je nadzorovana, manjša je verjetnost, da se zaradi stresa kaj zaplete,« pojasni Pavlinova in doda, da nekatere letalske družbe ne prevažajo več brahicefalikov ravno zato, ker je od stresa in previsokih temperatur v tovornem delu letala prišlo do vročinskega udara in so živali celo poginile.

V kabinah potniških letal lahko običajno brezplačno letijo tudi službeni psi za pomoč lastnikom, na primer slepim, ponekod v tujini pa je bilo dovoljeno v potniški del letala brezplačno vzeti tudi psa, za katerega je zdravnik izdal potrdilo, da ga lastnik potrebuje kot čustveno podporo. Nekatere letalske družbe so nedavno določile, da mora lastnik za prevoz takega psa v kabini odslej plačati.

Andreja Šalamun

Še več o potovanju psa z letalom si lahko preberete tukaj.