Pes poginil med vožnjo v tovornem delu letala

vir: AP/www.businessinsider.com
Na letalu prevoznika Air France, ki je letelo iz Amsterdama v Los Angeles, so prejšnji teden ob pristanku našli mrtvega pasjega potnika. Let je trajal enajst ur, psa pa so vkrcali v tovorni del letala (cargo).

Letalska družba trdi, da je bil pes vkrcan pravilno ter da bo več o vzroku njegove smrti povedala obdukcija. Eden izmed zaposlenih pa je podal anonimno prijavo, da psa (bil naj bi sibirski haski) niso pravilno vkrcali ter da mu je zato zmanjkalo zraka.

Čeprav je vzrok smrti lahko tudi drugje, pa se ni zgodilo prvič, da je pes poginil na poletu, pravzaprav vsako leto slišimo kakšno takšno zgodbo. Večina strokovnjakov odsvetuje prevažanje v tovornem delu letala.

Takole pravi veterinar Emil Senčar: ”Spomnimo se na katastrofo v lanskem marcu, na francoskega buldoga na letalu v Ameriki, ki ga je lastnica morala zapreti v predal za prtljago po izrecnem nalogu stevardese in je med letom poginil. Potovanje psa v prostoru za prtljago v spodnjem delu letala, v sicer posebej prirejenih kletkah vsekakor odsvetujem. Predstavlja hud stres za psa in pogosto pride do smrti psa. Če imamo večjega psa in potujemo z letalom, ga vsekakor raje pustimo doma. Bolje mu bo, kjerkoli bo, kakor pa v tovornem delu letala, v hrupu in slabo izenačenem pritisku.”