Aktualno

Pes Qubit, ki dela kot detektor biološke varnosti, postal avstralski Top pes 2022

Foto: agriculture.gov.au

Avstralsko ministrstvo za kmetijstvo, ribištvo in gozdarstvo je psa Qubita, ki dela kot detektor za biološko varnost, razglasilo za Top psa 2022. Ob njem je naziv prejela tudi njegova vodnica Sam Watson, saj sta skupaj močno pripomogla k varnosti države.

Med drugim sta zaznala npr. grožnjo bolezni nog in ust na letališču v Melbournu in na avstralskem poštnem terminalu. Kot so povedali v pojasnilu za izbor, je Qubit zavohal in odkril več rizičnih mesnih in mlečnih izdelkov kot katerikoli drug pes v lanskem letu.

Kar 126 izdelkov oz 765 rizičnih kosov sta odkrila z vodnico, med drugim številne bolezni, ki so trenutno v porastu v sosednji Indoneziji.

Oddelek ima sicer trenutno zaposlenih 46 labradorcev, kmalu pa jih bodo imeli 62. “Psi so pomemben del zagotavljanja biološke varnosti na mejah. Skupaj z vodniki, seveda, saj varujejo Avstralijo pred eksotičnimi škodljivci in boleznimi,” so povedali na ministrstvu.  Lani so skupno pregledali 6,2 milijona poštnih pošiljk in prek 850.000 potnikov, prestregli pa 250 rizičnih paketov, ki so vsebovali vse od sadja in mesa do rastlin in škodljivcev.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.