Pes na javnem prostoru sodi na povodec

3. oktobra, 2019
Shutterstock.com
Po določilih Zakona o javnem redu in miru moramo imeti psa  (ne glede na velikost in pasmo) na vseh javnih krajih na povodcu.

Javni kraj je vsak prostor, ki je brezpogojno ali pod določenimi pogoji dostopen vsakomur. Opisano zakonsko določilo krši veliko ljudi, to lahko opazi vsakdo skoraj na vsakem sprehodu.

Malo je takšnih, ki bi imeli vedno in povsod, brez izjeme, psa na javnih krajih na povodcu. Skrbniki psov spuščene pse srečujemo na zelenicah, sprehajališčih, pločnikih, v parkih in še marsikje. Ko se iz urbanega okolja preselimo v malce bolj ruralno, je problem še večji. Nekateri so mnenja, da njihov pes pač nikogar ne ogroža. Dokler ne pride do kakšnega incidenta in teh niti ni tako malo … Srečanje s prosto spuščenimi psi, ki se brez nadzora potikajo naokoli je neprijetno tako za pasje lastnike, kot za tiste, ki se sprehajajo brez pasje družbe.

Za izvajanje omenjenega zakona bi morala skrbeti policija oz. mestni redarji, toda globe v teh primerih so zelo zelo redko izdane, pa čeprav je moč spuščene pse videti skoraj na vsakem koraku.