PETA s peticijo proti pasjim dirkam s sanmi na Aljaski

2. februarja, 2023

Organizacija PETA poziva k podpisu za prenehanje zlorabe psov – Iditarod 2023 je dirka, ki jo ostro obsojajo.

Dogodek Iditarod bo letos potekal 4. marca na Aljaski – gre za dirko pasjih vpreg s sanmi. “Ranljivi psi bodo primorani teči skoraj 1000 milj (približno 1600 kilometrov, op.) v ekstremnih pogojih,” pravijo o temperaturah okoli ledišča.

Kot poročajo, se vsak pes lahko nepopravljivo poškoduje ali umre. Lani je dirko prenehalo skoraj 250 psov – saj so bili preutrujeni, bolni ali poškodovani, organizatorji pa so, kot pove PETA, kaznovali sodelujoče, ki so svoje pse zaščitili pred potencialno smrtno nevarno nevihto. “Zmagovalec je ponosno objavil video posnetke svojih psov, prekritih s snegom in ledom, njihove oči pa so bile zamrznjene – zaprte z ledom.”

Po podatkih PETA je na dogodkih umrlo prek 150 psov, večinoma zaradi vdihavanja lastnega bruhanja. “Tisoče psov vzrejajo za dirke. Višek, torej psi, ki niso dovolj dobri, je usmrčen, ostali so konstantno privezani ob plastične bokse, v vseh vremenskih razmerah,” poudarjajo krutost, ki se ne dogaja le na sami dirki.

Dodajo, da so pogodbe z dirko prekinili tudi skoraj vsi večji sponzorji in pozivajo k podpisu peticije proti dirki, s čimer poveste, da ne podpirate Iditaroda. Peticija je na voljo tule.