Peticija za Rona

vir fotografije: Luka Vrbančić, FB profil
Zadnje dni pretresa zgodba psa Rona. Gre za pet let starega ovčarja, ki so ga namestili v brežiško zavetišče.

Rona so zaradi zanemarjanja in ugrizov namestili v zavetišču, pogoj za lastnike, da ga dobijo nazaj, pa je bil ta, da mu postavijo boks in ograjo.

V času, ko je bil Ron v brežiškem zavetišču, se je z njim povezan prostovoljec Luka Vrbančić, ki je zgodbo v zadnjih šestih dneh tudi aktivno delil prek svojega FB profila. Kot je Luka povedal za portal 24ur.com, sta z Ronom v enem mesecu naredila ogromen napredek, postala sta prijatelja, Ron pa uravnovešen, socializiran, vesel in prav nič agresiven kuža.

”Vsak dan sva šla na najino klopco in sedela v tišini ob jezeru. Oba hvaležna, da sva si dala priložnost. Skupaj sva odštevala rok s katerim poteče odločba … In ko je potekel, sva še cel teden čakala kaj bo s tabo. Bil sem siguren, da boš ostal. Ne morem se sprijazniti, da je to bilo vse. Da sva se srečala samo zato, da nama uspe in da te vrnejo od tam od koder si prišel in nevede počasi hodil h koncu svoje poti na tem svetu. In danes spet nimaš izbire, da postaneš Ron, ki je nevaren za druge. Najbolj pa zase …” 

Takole je zapisal Luka na svojem FB profilu, ko so prejeli odločbo inšpekcije, da se Rona vrne lastnikom, kjer je, po Lukovih besedah, živel privezan na star avtomobil, za zavetje pa si je skopal luknjo. V zavetišču je bil skoraj dva meseca, pa ga, kot še poroča Vrbančić, lastniki niti enkrat niso prišli pogledat.

Trenutno je torej Ron v svojem starem domu, kot poroča Luka prek FB pa ga že nekaj dni ni nihče videl, v njegovem boksu ga ni bilo, kaj več se trenutno ne ve … Na inšpektorat pritiska vsa Slovenija, medijska pozornost je velika – in prav je tako, kajti ne gre samo za Rona, gre za stotine podobnih zgodb.

Za Rona lahko podpišete peticijo, ki zahteva, da se ”odločba o vrnitvi nevarnega psa Ronija lastnikom s strani UVHVVR Novo mesto razveljavi in da se jim ga trajno odvzame brez možnosti pritožbe ter namesti izključno v zavetišče v Brežicah, kjer bo po desetih dneh v karanteni odšel v nov stalni dom”. Peticija je dostopna tukaj. 

Š.Č.