Aktualno Nasveti Zdravje & nega

Piki insektov: Kako pomagamo psu, ko ga piči komar, osa, sršen, …?

Pse lahko pičijo številni insekti, pri nekaterih ne bo zaradi tega nobene težave, pri drugih pa moramo pik oskrbeti. 

Komarji

Piki komarjev so najpogostejši piki – tako ljudi kot psov. Pik komarja je pri psu videti enako, najpogosteje jih pičijo (in opazimo) na mestih, kjer je manj dlake – ušesa, trebuh, notranji del tačk in okoli spolovil.

Komarjev pik ni nevaren, razen če se razvije v izpuščaj, kar kaže na alergijsko reakcijo – v tem primeru se obrnite na veterinarja.

Največji problem pri komarjevih pikih je srčna glista.

Čebele, ose, sršeni

Žuželke, katerih pik je lahko za psa precej boleč, so čebele, ose in sršeni. Pes lahko reagira tako, da zacvili in se začne nenadoma močno lizati po mestu pika. Če je to blazinica, bo lahko takoj šepal.

Večinoma ti piki povzročijo lokalno oteklino, otekanje in rdečino. Nanje za 5 do 10 minut položimo ledeni obkladek, da zmanjšamo oteklino in ublažimo bolečino. Za dodaten nasvet vprašajte veterinarja.

Ker pa lahko pride do alergijske reakcije, bodite pozorni na ze znake:

  • otekanje na predelu glave
  • večji kožni izpuščaji
  • oteženo dihanje
  • močno srbenje
  • močno otekanje področja pika
  • bruhanje ali driska

Posebej nevarno je tudi, če psa čebela, osa ali sršen pičijo v smrček ali jezik.

Mravlje

Nekatere vrste mravelj lahko povzročijo boleč pik, ki je videti kot rdeč madež, sredi njega pa bel center, nekako kot mozolj.

Pomaga lahko ledeni obkladek, če pa je pikov veliko, pokličite veterinarja za nasvet.

Tudi piki mravelj lahko, redkeje, povzročijo alergijsko reakcijo. Tudi v tem primeru so znaki podobni, in je nujno treba k veterinarju.

Muhe

Nekatere muhe tudi pikajo, pik je rdeča, izbočena bulica. Tudi tu pomaga ledeni obkladek in tudi pri piku muhe lahko pride do alergijske reakcije.

Pikom insektov se težko popolnoma izognemo, lahko pa poskrbite za preventivno zaščito z različnimi sredstvi, ki so namenjana prav psom. Pri tem pa opozarjamo, da so mnoga ta sredstva za mačke lahko zelo nevarna – saj si jih poližejo s kožuha.

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.