Zdravje & nega

Tiha nevarnost za pse: srčna glista ali dirofilarija

V najlepših morskih krajih vzdolž slovenske obale, Hrvaške, tudi v Italiji ob morju, v Padski nižini preži na naše kužke nevarnost imenovana dirofilarija in prav je, da vemo kako se zaščitimo pred to boleznijo.

Dirofilaria immitis imenovana tudi srčna glista, je parazit, ki lahko prizadene pse, dihurje in redkeje mačke. Povzroča bolezen imenovano dirofilariozo. Parazit potrebuje za svoj razvoj vmesnega gostitelja, ki je v tem primeru komar. Odrasel parazit živi v desni polovici srca in v večjih žilah, ki povezujejo pljuča in srce. V kri izloča drobne ličinke, ki jih imenujemo mikrofilarije. Ko piči komar okuženo žival, in pije kri, posesa v sebe tudi te mikrofilarije. Ko napade naslednjega npr. zdravega gostitelja prenese v njega drobne mikrofilarije in ga tako okuži.

Približno po 6 do 8 tednih vdrejo mikrofilarije iz podkožja v krvni obtok in se naselijo v srcu. Celoten razvoj parazita, od pika komarja do odraslega parazita lahko traja tudi nekaj mesecev. Klinična slika bolezni je zelo težko prepoznavna, saj so klinični znaki nespecifični.

Okuženi psi in mačke imajo povečano telesno temperaturo, so apatični, težko dihajo, pogosto drgetajo, zelo hitro se utrudijo, kašljajo, postajajo slabokrvni, začnejo izgubljati telesno težo. Če je žival močno okužena, lahko pride do zamašitve srčnih vitalnih krvnih žil in smrti živali. Omenjeni klinični znaki so lahko prisotni pri živalih, ki so srčni bolniki, pri erlihiozi, pri virotičnih ali kako drugače bolnih živalih, tako da lahko spregledamo osnovno bolezen.

Važna je pravočasna in pravilna diagnostika bolezni. Diagnoza se postavlja s pregledom krvi, kjer lahko najdemo žive mikrofilarije. Odrasle zajedavce odkrijemo z RTG slikanjem srca in pljuč. Na voljo so tudi hitri testi in seveda laboratorijske preiskave krvi. Zdravljenje že bolnih, se pravi okuženih živali je zapleteno in naporno za pacienta, vendar v veliki večini uspešno.

Najboljša pa je preventiva, o kateri si več lahko preberete tukaj.

Emil Senčar dr.vet.med.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.