Okužba s srčnimi glistami

Največja težava okužbe s srčnimi glistami je, da zajedavec naredi veliko škode, še preden opazimo kakršnekoli zunanje znake invazije srčnih glist.

Prvi znaki bolezni se pojavijo zaradi oteženega pretoka krvi iz srca v pljuča. Skrbniki ljubljenčkov s srčnimi glistami po navadi navajajo, da ima njihov pes zmanjšan tek, da hujša in je brezvoljen. Večkrat omenijo, da pes kašlja. Živali s srčnimi glistami postajajo vse manj vzdržljive in se vedno manj rade gibljejo. Pri nekaterih obolelih ljubljenčkih se v trebušni votlini lahko začne nabirati tekočina (trebušna vodenica), zaradi česar dobijo sodčkast videz. V primerih hude invazije srčnih glist lahko žival pogine zaradi odpovedi srca.

Razširjenost

V Sloveniji so srčne gliste prisotne predvsem na Obali in v njeni bližnji okolici, razširjene so tudi ob Jadranu proti jugu. Prisotnost okuženih komarjev ni izključena niti v celinskem delu Slovenije, zato previdnosti ni odveč. Srčne gliste sicer najdemo na vsem območju Sredozemlja, kjer je dovolj toplo za razvoj mikrofilarij.

Preprečevanje

Za preprečevanje srčnih glist imamo v Sloveniji precej širok nabor razmeroma učinkovitih pripravkov. Najbolj priljubljeni so v obliki kožnih kapljic, precej pogosto se uporabljajo tudi sirup ali tablete. Po navadi je treba ta zdravila dajati vsak mesec. Če s svojim ljubljencem potujete na okužena območja, se pred potovanjem posvetujte s svojim veterinarjem.

Boštjan Vidic, dr.med.vet