Po novem zakonu bodo morali Nemci sprehajati psa vsaj 2 uri na dan, prepovedane tudi verige

20. avgusta, 2020
Sprehajanje psa dvakrat na dan po najmanj eno uro bo morda kmalu v Nemčiji uzakonjeno. Prav tako prepoved verig in puščanja psov samih doma cen dan.

”Psi niso plišaste igrače, imajo svoje potrebe, ki jih je treba upoštevati,” je glede napovedanih sprememb dejala ministrica Julia Klöckner. Z novim zakonom, pravi, bodo zaščitili živali.

Nova pravila skrbnikom psom nalagajo naslednje obveznosti:

  • pse bodo morali sprehajati dvakrat na dan po najmanj eno uro;
  • psi ne bodo smeli biti dlje časa na privezani verigi;
  • psi ne bodo smeli biti sami cel dan.

Če bo šle vse po načrtih, bo zakon stopil v veljavo prihodnje leto.

Ministrica načrtuje tudi nov zakon glede prevoza živine in sicer naj bi transport časovno omejili na maksimalno 4 in pol ure. Prav tako zakon vsebuje člene, ki bodo ‘pristrigli peruti’ vsem, ki se okoriščajo s pasjimi farmami, saj vzrediteljem določa, koliko legel lahko imajo. Mladiči pa bodo morali preživeti 4 ure na dan v človeški družbi, da se dobro socializirajo.

Vprašanje, ki se ta trenutek med nemško javnostjo (kar 19 % gospodinjstev ima psa, v deželi jih je 9,4 milijona) najbolj pogosto pojavlja pa je, kako bodo upoštevanje novega zakona preverjali? Poleg tega pa so številni jasni, da bo zakon potreboval določene dopolnitve, denimo o tem, da bolni in stari psi zagotovo ne zmorejo hoditi dve uri na dan in podobno.