Aktualno

Po ovinkih na Zasavski Triglav

foto: Igor Fabjan
Tokrat smo se na izlet odpravili v Zasavje, ki premore kar nekaj kotičkov, ki jih lahko raziskujemo v družbi štirinožnih prijateljev.

Učna pot Prusnik

V okolico Trbovelj me je pritegnil opis naravoslovno-zgodovinske učne poti Prusnik. Priznam, kar malo se je bilo treba potruditi, a je bilo vredno! Nahaja se v dolini Save, med Zagorjem in Trbovljam. Začetek učne poti sovpada z eno izmed poti, ki vodijo vse do vrha Kuma (3 ure).

Ob kilometer dolgi krožni učni poti se zvrsti devet informativnih točk s panoji. Z njihovo pomočjo obiskovalci spoznajo nekdanji pomen bližnje Save kot prometne poti.  Lahka pot vodi mimo travnika in starega sadovnjaka v gozd. V tem okolju živijo redki hrošči, na travnikih pa uspevajo kukavičevke in kranjska lilija. Nekaj pogledov velja usmeriti v ostenje nad nasprotnim bregom Save. Z veliko sreče boste morda uzrli planinskega orla ali sokola selca. Učna pot se v zadnjem delu približa Savi, kjer pano opozarja tudi na razraščanje tujerodnih vrst rastlin in njihov vpliv na okolje.

foto: Igor Fabjan

Kumski brezokec

Z izletom lahko nadaljujete vse do Kuma (1220 m). A ker je do razglednega vrha več ur hoje, si je dobro olajšati vsaj del poti z avtomobilom. Za ogrevanje se lahko odpravite na raziskovanje naravoslovne učne poti Kumskega brezokca. Med hojo se ponujajo razgledi na Zasavske hribe, pa tudi na 360 metrov visok dimnik trboveljske termoelektrarne, ki je mimogrede, najvišji dimnik v Evropi! 3,5 km dolgo krožno pot pretežno speljano po gozdni cesti, je mogoče prehoditi v poldrugi uri.

Naprej do razglednika

Mimo Dobovca se lahko zapeljete prav do vrha Kuma. Cesta je z izjemo zadnjega kilometra asfaltirana, tik pod vrhom pa je urejeno veliko parkirišče. Kum je odličen razglednik, njegov travnati vrh pa nudi tudi dovolj prostora za sprehajanje s psi. Razgledi segajo vse do Kamniških in Savinjskih Alp, Karavank in Julijcev s Triglavom na čelu. Ponoči pa je mogoče uzreti celo luči Zagreba. Pod cerkvijo stoji planinski dom, ki je odprt vse dni, razen ob ponedeljkih. Vstop v gostišče psom ni dovoljen. A brez skrbi lahko počakajo zunaj, kjer je urejen prostor s posodo za vodo. Še lažje pa je, če se vam pes pridruži na klopeh ob razgledni terasi.

Igor Fabjan