Po ugrizu navadnega gada se je pes 3 dni boril za življenje

27. aprila, 2022

Pes Sam se je tri dni boril za življenje, potem ko ga je navadni gad ugriznil v smrček, med sprehodom po britanskem polotoku Gower, znanem po čudoviti naravi.

Njegova skrbnica Charlotte  želi pozvati druge lastnike hišnih ljubljenčkov, naj zavarujejo svoje živali pred ugrizi kač, če le lahko.

Po ugrizu takoj k veterinarju

Charlotte in Sam sta bila na sprehodu v predelu Llangennith v Gowerju, ko je opazila zvito kačo na poti. »Začela sem kričati, ker se bojim kač. Sam je prišel pogledat, kaj se dogaja – in ga je ugriznila v nos, preden sem ga lahko spravila stran,« je povedala lastnica psa.

Takoj je poklicala izbranega veterinarja, ki pa ji je predlagal, naj psa odpelje do najbližje veterinarske ambulante, kjer imajo protistrup. Sprva se je Sam zdel v redu in je bil še vedno poln energije, zato so mu za začetek dali le antihistaminik in ga zadržali na opazovanju.

Vsak pes reagira drugače – na ugriz in protistrup

Približno osem ur po ugrizu se mu je izboklina na smrčku močno povečala, glava in vrat pa sta otekala, kar je začelo vplivati ​​na njegovo dihanje. »Odločili so se, da mu dajo protistrup. Opozorili so me, da lahko stranski učinki pri psu povzročijo tudi smrt. Gre za enako zdravljenje kot pri ljudeh,« je razložila Charlotte. Sam je potreboval dve 5-mililitrski viali protistrupa.

Lastnica je še dejala: »Sam je zavarovan, a je bilo treba plačati račun vnaprej in potem lahko za nazaj zahtevam 3.500 funtov, ki sem jih plačala za veterinarsko zdravljenje.« A, kar je najpomembneje, Sam je že v domači oskrbi in dobro okreva.

Ugriz kače

Vir: Wales Online