Pobiranje nesnage s tal: 5 nasvetov

17. aprila, 2020
Veliko psov izjemno uživa, ko s tal pobira in raziskuje vse mogoče. Toda pobiranje nesnage je precej nevarno početje, nenazadnje lahko pes zaužije tudi kakšno nevarno snov.

Kako torej psa naučiti, da ne bo več pobiral nesnage s tal? Nekaj nasvetov:

  • Pozornost preusmerimo na priboljšek: V trenutku ko opazimo, da je pes na tleh zagledal ‘tarčo’ – ko se ustavi, vohlja, nos približa tlom … – takrat ga pokličemo in privabimo k sebi z njemu ljubim priboljškom. Ko mu uspe, da se upre ‘priboljšku’ na tleh in vzame tistega od skrbnika, ga vedno zelo pohvalimo.
  • Nastavimo mu priboljške: Za učenje oz. odvajanje pobiranja nesnage s tal je dobra vaja ta, da psu nastavimo priboljške na mesta, kamor ga potem peljemo na sprehod. Ker je pasji nos skoraj čudežen, bo vaja še bolj učinkovita, če bo to naredil nekdo drug. Potem gremo s psom na sprehod in ga vedno, ko se približa mestu, kjer je priboljšek in ga skuša pobrati, opozorimo z ‘ne smeš!’ Če uspe, ga zelo pohvalimo in nagradimo. Počasi bo pes dojel smisel vaje in mu priboljški na tleh ne bodo več zanimivi, kajti dovolj jih bo prejel od nas.
  • Ničesar s tal: Če bo pes naučen, da nikoli niti doma ničesar ne pobira s tal, se bo tega pravila brez težav držal tudi na sprehodu. Tega se lahko učimo na primer tako, da nam pade na tla košček hrane. Ko jo pes skuša pobrati, mu rečemo: ‘ne smeš!’. Če pes povelje upošteva, ga pohvalimo in nagradimo.
  • Disciplina in red pri prehrani: Velikokrat je tako, da če ima pes točno določen časovni red pri prehrani, mu hrana izven teh časovnih okvirjev ne bo dišala. Obrok ob vedno isti uri in na vedno istem mestu lahko pripomore k reševanju težav. Nekateri pa zagovarjajo tudi strogo disciplino v smislu, da psa vzgojimo tako, da bo lahko začel jesti šele tedaj, ko mu bo dovoljeno. Četudi je pred njim posodica s hrano, bo pes počakal na dovoljenje. V tem primeru bo pes na dovoljenje počakal tudi v zunanjem okolju, ko naleti na nekaj njemu privlačnega na tleh.
  • Povodec: To vsekakor ni idealna rešitev, toda je učinkovita. Pes naj bo v okolju, kjer je veliko nesnage, na povodcu. Tako se lahko zagotovo prepreči kakšna neprijetna situacija. S povodca pa ga spustimo samo v okolju, kjer ni nesnage in seveda tam, kjer ne bomo nikogar motili.