Počlovečenje psa – psu bolj kot lokal, odgovarja gozd

3. oktobra, 2020
To, da pes postane del naše družine ni nič nenavadnega, saj mu nenazadnje s tem namenom tudi odpremo vrata svojega doma. Kje pa je meja, kdaj pride do počlovečenja psa?

Po tem, ko psu izberemo ime, na katerega pričakujemo, da se bo odzval, ga v njegovi prikupnosti nevede pričnemo poimenovati z nadimki. Le ti niso nič slabega, če pri tem poiščemo ravnovesje, med pojmovanjem in počlovečenjem. Ko skrbniki svojega psa opisujejo, velikokrat beremo ali slišimo naslednje besede »moj otročiček, moja punčka, moj fantek ali obratno, jaz sem njegova mamica« in podobno.

Tako, kot lahko za otroka trdimo, da ni pomanjšan odrasel in so njegove potrebe med odraščanjem nekaj povsem specifičnega, tudi pes ni človek. Pes naj bo pes in naša dolžnost je, da mu pustimo biti pes.

Žal v današnjem času, ko posamezniki iščejo uteho v različnih skrajnostih, lahko navidezno najdejo rešilno bilko za vse svoje težave v psu. S tem seveda ni popolnoma nič narobe, če pri tem ne povzročamo stiske tistemu, ki naj bi nam bil v oporo. Z izpostavljanjem različnim situacijam, v katerih se pes počuti ogroženega in je pod stresom, lahko psu povzročamo resne težave, ki se kasneje kažejo na drugih področjih.

Veliko skrbnikov sledi modnim trendom in pri tem povzročajo svojim psom nepopravljivo škodo. Predvsem z izpostavljanjem določenim situacijam, ki jih pes ni vajen ali pa jih doživlja kot stres. Če na primer svojega psa oblečemo in mu nadenemo nam všečno sponko sredi glave, ki ga lahko tišči in mu povzroča bolečino, se bo zagotovo obnašal drugače, kot običajno. Če ga vzamemo s seboj v gostilno na kavo, se pes nemalokrat psihično lomi pod pritiski iz okolja. Pes ni človek, njemu pač obisk gostilne ter poslušanje pogovora ob množici drugih ljudi in hrupu, ne pomenita nič.

Kdor zna prisluhniti svojemu psu, z njim raje odide v gozd, kjer ima na voljo veliko novih vonjav in kjer lahko sprosti svoje nagone. Zagotavljanje nagonov je eno izmed najpomembnejših dejavnikov, ki jih moramo upoštevati za zdrav razvoj psa. Slednji nam lahko pomagajo oblikovati psa, ki postane samozavesten in veliko bolj dovzeten za učenje , kot psihično zlomljen pes, poln frustracij.

Katjuša Rajovec (Zavod Muri)