Počlovečenje psov: ”Psom je treba zagotoviti, da so lahko psi”

22. maja, 2019
Psi so danes v veliki meri del družine, družinski člani, ki jih imamo neizmerno radi. V nekaterih stvareh smo si med seboj podobni, toda dejstvo je, da pes ni človek, ne otrok.

Kot tak pes potrebuje drugačen pristop, ima drugačne potrebe. Veliko strokovnjakov meni, da psom s tem, ko jih preveč počlovečimo, delamo krivico.

»Počlovečenje psov vsekakor ni primerno za pse, saj se jim s takim načinom dela velika krivica. Psom je treba zagotoviti, da so lahko psi. Res je, da smo si v nekaterih stvareh zelo podobni, vendar smo si v veliko stvareh tudi zelo različni. Če jih naštejemo le nekaj: psi ne znajo govoriti, psi živijo v sedanjosti, ljudje pa večinoma v preteklosti ali prihodnosti, psi ne znajo biti zlobni, hudobni in nimajo negativnih misli, psi so živali, ki jih vodi nagon, psi počnejo stvari iz dveh razlogov – nekaj delajo, ker se jim to splača, in nečesa ne delajo, ker bi se radi izognili neprijetnosti, psi imajo štiri tace in potrebujejo več gibanja kot ljudje, odkrito pokažejo svoja čustva, zelo dobro vohajo in še bi lahko naštevali,« pravi Jure Pribičevič iz Alfakana in doda, da je zato za dobrobit psa treba pogledati na stvari z njihovega zornega kota.

Sogovornik največjo težavo vidi v tem, da se ljudje ne zavedajo, da pes potrebuje svoj kotiček in svoj mir, kjer jih nihče ne moti in kjer se lahko spočijejo. Prav tako skupno početje človeških stvari (gledanje televizije, crkljanje v postelji …) ne sme biti nadomestilo za aktivnosti, ki jih pes še kako potrebuje.

»Torej ni dovolj, oz. dokler pes ni vzgojen, niti ne priporočam, da z vami gleda televizijo na kavču, je pod nogami, ko kuhate kosilo in greste z njim na zanj dolgočasen dolg sprehod, ki je za vas sicer super sprostitev po službi. Pes je nagonska žival in bolj kot bodo njegovi nagoni zadovoljeni, srečnejši bo. Raje dolg in dolgočasen sprehod zamenjajte za različne fizične in mentalne aktivnosti, ki jih lahko počne vaš pes. Ne pozabite: najprej poskrbite, da bo pes lahko pes, in zagotovite, da bodo njegove potrebe izpolnjene. Šele nato naj zavzame vlogo človekovega najboljšega prijatelja,« svetuje Alfakanov strokovnjak.