Pogoj za zdravstveno zavarovanje psa je zdrav pes

Zdravstveno zavarovanje psa – da ali ne? Se splača? A najprej je potrebno pogledati, če ob precej strogo definiranih pogojih  le te sploh izpolnjujemo.

Zavarovati ni mogoče vsakega psa, saj imajo zavarovalnice pri tem strogo definirane pogoje.

V Zavarovalnici Sava pravijo, da je njihov pogoj za zavarovanje psa ta, da so psi v času zavarovanja zdravi in brez poškodb ter da je od zadnjega cepljenja proti kužnim boleznim minilo vsaj tri tedne. Zavarujejo pse v starosti od 3. meseca do dopolnjenega 12. leta starosti (ob pogoju, da je prvo zavarovanje sklenjeno do 4. leta starosti).

V Zavarovalnici Triglav pravijo, da je njihov edini pogoj za zavarovanje psa ta, da je pes ob sklenitvi zavarovanja zdrav in čipiran. »Če je pes mlajši od 18 mesecev, se dogovori vseživljenjsko zavarovanje. To zavarovanje nima zgornje starostne omejitve; traja celo življenje, do pogina ali neboleče usmrtitve zaradi bolezni ali nezgode. Zavarujejo tudi pse, ki so starejši od 18 mesecev. V tem primeru se vzpostavi klasično zavarovanje, s katerim lahko zavarujemo vse pse, največ do starosti 14 let,« pravijo na Zavarovalnici Triglav. Pri tem poudarjajo, da zavarovanje ne krije škode zaradi bolezni ali nezgode, ki so obstajale pred sklenitvijo zavarovanja.

V Generaliju pa mora kuža pred sklenitvijo zavarovanja izpolnjevati naslednje pogoje: starost med 3 meseci in dopolnjenimi 12. leti (če je kuža starejši od 10 let, se lahko zavaruje samo, če je bil pri njih neprekinjeno zavarovan od 7. leta starosti dalje); psa se ne uporablja za lovske, reševalne ali poklicne aktivnosti (ne gre za policijskega, vojaškega psa ali čuvaja črede živali, ki se pasejo); pes je opremljen s čipom in ima svojo ID-številko; je zdrav, nepoškodovan in v dobri telesni pripravljenosti; živi v dobrih zoohigienskih razmerah in je v skrbništvu zavarovanca.

Več o zdravstvenem zavarovanju psa pa si preberite v aktualni številki reviji Moj pes