Aktualno

Poletje: Oddajanje psov se poveča, zanimanje za tiste iz zavetišč pa zmanjša

Poletje je čas, ko se oddajanje psov poveča, zanimanje za tiste iz zavetišč pa zmanjša. Zato je poletje v tem oziru tudi žalosten čas.

Letošnje poletje bo spet prevzeto z občutki žalosti, nemoči in negotovo usodo za marsikaterega psa. Prihaja namreč čas dopustov, čas ko se poveča oddajanje psov.

Poletje je čas, ko se ljudje radi sprostijo od sicer napornega življenja. Skrb za psa marsikomu predstavlja napor. Dejstvo je, da se v času poletnih dopustov v zavetišču ali na spletnih oglasih znajde nekaj več psov kot običajno. Čeprav se težave pri vzgoji in oskrbi psa najpogosteje kopičijo že dlje časa, je ravno načrtovanje dopusta pika na i pri odločitvi, da bodo svojega psa za vedno oddali.

Vsi, ki smo že kdaj na dopustovanje vzeli s sabo svojega psa, vemo, da dopust pogosto ni tak, kot smo si sprva zamislili. Pes zahteva določeno mero prilagajanja, veliko se jih težko prilagaja morskemu podnebju in jim vročina predstavlja grozen napor. Ob upoštevanju dejstva, da imajo lahko nekateri psi v novem okolju več vedenjskih težav, jih skrbniki zaradi negativnih izkušenj ne vzamejo več s sabo. Nekateri pa tudi zaradi nezmožnosti zagotavljanja varstva za psa poletje ‘izkoristijo’ celo za oddajo svojega psa.

Pes se tako nič hudega sluteč v času, ko bi lahko preživljal še več časa zunaj s svojo družino v okolici svojega doma, znajde v popolnoma novem okolju. Vsaka sprememba okolja je za psa stresna, zato se nanjo različno odzove. Dejstvo pa je, da bi lahko bil ves stres ob oddaji psom prihranjen že z odgovorno odločitvijo ob nakupu oz. posvojitvi. Posvojitve in nakupi psov so se v času vladanja izrednih razmer močno povečali. Letošnje poletje je žal še vedno v znamenju epidemije, zato bo oddajanje psov verjetno manjše kot pretekla leta. Nas pa zelo skrbi prihodnost in oddajanje psov v času dopustov že v prihodnjem letu. Življenje se bo počasi vrnilo na ustaljene tirnice in prinašalo vedno nove obremenitve, zato bodo psi zagotovo marsikomu odveč. Niti največja epidemija ne bi smela biti razlog za nespametno odločitev, ki vpliva na kakovost življenja drugega živega bitja. Pes prinaša veliko odgovornost in nemalokrat tudi odrekanje, na kar bi se morali potencialni posvojitelji načeloma pripraviti že vnaprej.

Ironično je ravno v času poletnih dopustov, ko se oddajanje psov zagotovo poveča, v zavetiščih zaznati upad posvojitev, saj je večina ljudi z mislimi ali dejansko na dopustu. Pes se tako znajde v nezavidljivi situaciji, saj ga skrbniki pahnejo v negotovo usodo. Le z malo sreče in veliko strokovnega znanja zaposlenih v zavetišču bodo oddani v odgovorne domove.

Medtem pa bodo potrpežljivo čakali na svojo novo priložnost – tisto, za katero so jih prejšnji skrbniki prikrajšali. Vsaka posvojitev in nakup psa mora temeljiti na vnaprej premišljeni odločitvi, ki vključuje upoštevanje vseh dejavnikov, ki bi lahko vplivali na kakovost našega, in kar je najpomembnejše, na kakovost življenja psa.

Katjuša Rajovec, Zavod Muri

error: Kopiranje teksta ni mogoče.