Policija preverja pse – ali so na povodcu in čipirani

7. maja, 2022
Katjuša Rajovec, Zavod Muri
Foto: Zavod Muri

Verjetno ste že kdaj doživeli, da vas je med vožnjo ustavila policijska kontrola. To seveda ni nič nenavadnega. Sedaj pa se lahko zgodi, da policisti ustavijo vašega psa tudi kar med sprehajanjem po mestu ali na vasi. 

Policisti Slovenske policije, vodniki psov, enote K-9 opravljajo kontrolo uporabe povodca ter čipiranja naključnih psov.

Kako poteka preverjanje?

Med povsem običajnim sprehodom, vas lahko torej ustavi policist, ki bo preveril ali je vaš pes varno privezan na povodcu. Z namenom, da se psa čim manj vznemirja, vam policist v roke preda čitalec, ki ga sami prislonite ob vašega psa z namenom preverjanja čipiranja.

Mnenja o tovrstnih kontrolah psov so deljena

Večina ljudi se strinja s tem, da se izvaja kontrola nad psi, nekateri pa so mnenja, da so tovrstne kontrole popolnoma nepotrebne. Mi smo mnenja, da je vsakršna kontrola, ki je v dobrobit psom dobrodošla. Predvsem za marsikaterega pretirano samozavestnega skrbnika, ki je mnenja, da je uporaba povodca v urbanem okolju nepotrebna.

Bi pa resda lahko bile kontrole zagotavljanja ustreznih pogojev bivanja in ravnanja s psi bistveno bolj produktivne, če bi policisti preverjali pse na dvoriščih nekaterih kmetij in hiš, kjer smo žal še vedno priča životarjenju psov na verigah ali v neustreznih boksih.

Ob vsem tem še poudarjamo, da to nima nobene veze s t.i. “živalsko policijo”. To kontrolo izvajajo policisti Slovenske policije.