(Po)mislimo na živali – ne uporabljajmo pirotehničnih sredstev

22. decembra, 2022

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in  Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin sta danes objavili opozorilo, da je uporaba pirotehničnih sredstev lahko izjemno nevarna za človeka, po nepotrebnem pa vznemirja in povzroča tudi trpljenje živali.

“Negativnim vplivom uporabe pirotehničnih sredstev so izpostavljene vse domače živali: psi, mačke in druge hišne živali, pa tudi rejne živali. Še posebej so na poke pirotehničnih sredstev občutljivi psi in konji. Pokanje petard in ostalih pirotehničnih sredstev povzroča živalim velik in nepotreben stres, pa tudi dolgotrajen strah. Večina živali namreč sliši bolje kot ljudje, zato jim pokanje lahko povzroča celo fizično bolečino,” so sporočili.

Najboljša izbira za živali …

Zakon o zaščiti živali prepoveduje obmetavanje živali s petardami ali drugimi pirotehničnimi sredstvi. Kadar so ta dejanja storjena naklepno in imajo za posledico hujšo poškodbo – dalj časa trajajoče trpljenje ali pa žival zaradi tega celo pogine – gre za sum kaznivega dejanja mučenja živali. Za takšno kaznivo dejanje je v določilu Kazenskega zakonika predvidena denarna kazen ali zaporna kazen do enega leta.

“Najboljša izbira za zaščito in dobrobit živali je torej popolna opustitev uporabe pirotehničnih sredstev,” so še dodali in zaključili z bistvenim sporočilom

Z živalmi sobivamo – spoštujmo jih, bodimo do njih pozorni in prijazni!