Aktualno

Porast novega hepatitisa pri otrocih “povezan” s psi?

O nedavnem porastu primerov hepatitisa pri otrocih pišejo po vsem svetu. V zadnjem času je več novic izpostavilo možno povezavo med primeri in stiki s psi.

Povečanje števila primerov hepatitisa pri otrocih je bilo prvič opaženo v Združenem kraljestvu, nadaljevalo se je po EU, Aziji in Ameriki. Umrlo je najmanj 11 otrok.

Hepatitis pri ljudeh običajno povzroči eden od več različnih virusov. Vendar pri teh otrocih niso odkrili nobenega od običajnih virusov.

Stik s psom povezani s hepatitisom?

Agencija Združenega kraljestva za zdravstveno varnost (UKHSA) je v nedavnem informativnem dokumentu poročala o velikem številu “stikov s psi” v primerih hudega otroškega hepatitisa. UKHSA je ugotovila, da je bilo 70 odstotkov bolnikov (64 od 92, kjer so bili podatki na voljo) iz družin, ki so lastniki psov, ali so imeli “druge stike s psi”.

V Združenem kraljestvu ima pse 33 odstotkov gospodinjstev, torej veliko več je otrok iz gospodinjstev, ki nimajo psov. Ocenili so, da ima 70 odstotkov otrok stik s psom (doma ali kje drugje). Da bi lahko potrdili povezavo, morejo dokazati ne le, da je stik s psom pri bolnikih visok, ampak da je višji kot pri neokuženih otrocih. To je treba zdaj dokazati v študiji primer-kontrola.

Možni vzroki za pojav hepatitisa pri otrocih

V krvi 72 odstotkov testiranih bolnikov so odkrili adenovirus, kjer je bilo mogoče identificirati tip, je bilo ugotovljeno, da gre za adenovirus 41 (Ad41), človeški tip, ki običajno povzroča drisko pri otrocih. Čeprav imajo psi lastne adenoviruse, ki povzročajo bolezni dihal ali hepatitis, ni znano, da bi okužili ljudi, Ad41 pa nima znane povezave s psi.

Posledica nepravilnega delovanja imunskega sistema – socialna distanca med pandemijo je zmanjšala prenos cele vrste bolezni. Pomanjkanje izpostavljenosti pa je morda pustilo nekatere otroke nepripravljene na okužbe, ki običajno ne bi povzročale težav. Prav tako pomanjkanje izpostavljenosti umazaniji zaradi umivanja rok, sterilizacije površin in drugih higienskih ukrepov, so lahko otroci nagnjeni k prekomernemu imunskemu odzivu, hepatitis pa je lahko posledica imunskega odziva in ne virusa.

Domneva se tudi, da so lahko predhodne okužbe s covidom pripomogle k pojavu hepatitisa.

Kako ukrepati?

Vse to so trenutno teorije in razpoložljivi podatki ne zadoščajo, da bi katero koli od njih uporabili za predlaganje ukrepov.

Na srečo je pojavnost hepatitisa še vedno izjemno nizka in dokler ne pride do boljših podatkov, bi se morali starši bolj osredotočiti na spremljanje kakršnih koli simptomov pri svojih otrocih kot na zmanjševanje stikov s psom.

 

Vir: Science Alter