Aktualno

Posebej šolani psi pred divjimi lovci rešili že 45 nosorogov

Psi so človekovi najboljši prijatelji, tisti posebej šolani psi v Južni Afriki pa so tudi najboljši prijatelji tamkajšnjih nosorogov. Rešujejo jih namreč pred divjimi lovci.

Skupina angleških brakov, psov sv. Huberta (bloodhound) in drugih že od leta 2018 rešuje nosoroge pred divjimi lovci, do danes pa so jih rešili že vsaj 45. Tudi trenutno, ko se v Afriki soočajo s koronavirusom, so na delu, skupaj s svojimi ljudmi iz Southern African Wildlife College.

Ti psi pričnejo s svojim pomembnim delom, ko dopolnijo 18 mesecev in njihovo šolanje je od rojstva naprej posvečeno temu. Do sedaj so ujeli 145 divjih lovcev in zasegli 53 kosov orožja, kot poročajo v National Geographic.

Zgodba se je pričela leta 2017, ko je Theresa Sowry, vodja Southern Africa Wildlife College, obiskala moškega po imenu Joe Braman na njegovem ranču v južnem Teksasu. Slišala je namreč, da Joe uspešno šola pse, ki pomagajo teksaškim oblastem loviti pobegle zapornike. Želela je preveriti, ali bi bil pristop uporaben tudi v Južni Afriki. Tam so sicer že prej ‘zaposlovali’ ekipe za lov na krivolov, tudi pse, vendar vedno samo po enega psa. Tukaj pa gre za ekipo, ki je mnogo bolj uspešna, toda da ekipa psov deluje kot eno, je potrebnega ogromno truda. ”Potrebujemo prave gene, pravi pristop šolanja in pravo miselnost,” je dejala Sowryjeva, ki je Bramana povabila v Južno Afriko, da bi izšolal tamkajšnje pse.

Sprva ni šlo tako tekoče, kot so upali, kajti razmere so bile vendarle popolnoma drugačne kot na ranču v Texasu. Joe se je vrnil domov in tam izšolal pse, ter jih odpeljal v afriško okolje. Ekipa in pristop sta bila prava, kajti že kmalu po prihodu so psi ulovili divjega lovca, ki je ustrelil nosoroga. Od tistega trenutka dalje ščitijo afriške divje živali …

Špela Šimenc, povzeto po goodnewsnetwork.org

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.