Posvojitev psa: odrasel pes ali mladiček?

25. januarja, 2022
Katjuša Rajovec, Zavod Muri

Čeprav se zdi, da s posvojitvijo odraslega psa zamudimo njegovo odraščanje in tvegamo morebitne vedenjske težave, nam lahko ravno posvojitev psa v odrasli dobi prinaša veliko prednosti.

Žal se tega dejstva še vedno zaveda premalo potencialnih posvojiteljev, ki v upanju na izogib vedenjskim težavam, iščejo v zavetišču izključno mladičke. Nezavedajoč se, da s tem ustvarjajo veliko krivico vsem tistim odraslim in starejšim psom, ki potrpežljivo čakajo na svojo novo priložnost za življenje.

Vsaka posvojitev psa ima svoje posebnosti

Posvojitev psa je plemenito dejanje, ki pa vseeno zahteva dober razmislek. Če nam mladički prinašajo razposajenost in igrivost ter poln koš novih izzivov pa ima posvojitev odraslega psa drugačne prednosti.

Ob posvojitvi odraslega psa se namreč izognemo nenehnemu čiščenju, učenju sobne čistoče, morebitnim vedenjskim težavam, ki jih ob neizkušenosti največkrat ustvarjamo kar sami. Ob posvojitvi odraslega psa smo lahko že vnaprej seznanjeni z njegovimi morebitnimi vedenjskimi posebnostmi. Povsem napačno je razmišljanje, da vsak odrasel pes s sabo prinaša vedenjske težave.

Socializacijo in puberteto imajo že za seboj

V zavetišču so večinoma odrasli pa tudi starejši psi, ki so povsem prijazni, socializirani, vajeni povodca ter sprehodov. Ob posvojitvi odraslega psa iz zavetišča, ki skrbi za kakovostno obravnavo živali, boste v svoj dom pripeljali psa, ki je že kastriran oz. psička sterilizirana. Opravljena bodo tudi že vsa cepljenja ter znane morebitne zdravstvene težave (alergije itd.)

Pri odraslemu psu je obdobje adolescence preteklost, kar vam prihrani kar nekaj dodatnega stresa. Odrasel pes se bo zelo hitro prilagodil vašemu ritmu življenja in je lahko krasen sopotnik, ki bo v vašemu življenju prinesel povsem nov smisel. Predvsem pa boste lahko z njim ob ustrezni oskrbi preživeli še veliko lepih trenutkov.