Potek evtanazije – žival ne čuti dodatne bolečine, čuti pa, kaj se dogaja …

2. maja, 2021
Odločitev, kdaj je čas za slovo, je verjetno ena najtežjih odločitev, pred katerimi se znajde pasji skrbnik. Nikoli ni pravi čas za slovo.

Hkrati pa čas, ko je ljubljenček v agoniji, ko trpi, tudi ni čas za sebičnost. Ko lastnik sprejme odločitev, psa na uspavanje (evtanazijo) odpelje k veterinarju.

Veterinarji lastniku vedno predstavijo potek in postopek evtanazije. Ta živali nikakor ne povzroča dodatne bolečine. Žival najprej dobi pomirjevalo v stegensko mišico, kar traja približno 10 minut. Nato sledi dajanje intravenske kanile, preko katere žival dobi splošno narkozo. Sledi uspavanje živali s sredstvom za evtanazijo. Iz stanja narkoze do zastoja dihanja in srca navadno preteče nekaj sekund. Po tem času ima lastnik možnost, da še nekaj časa ostane ob svoji živali.

Pa živali čutijo, kaj se dogaja? »Živali čutijo, kaj se dogaja. Vendar je tako, da bolnik, ki pride na evtanazijo, navadno oboleva za hudo neozdravljivo boleznijo. Ta obolenja spremlja bolečina in osebno se mi zdi, da živali čutijo, da jim z evtanazijo želijo lastniki prihraniti nadaljnje trpljenje. Tako da večinoma zelo mirno prenesejo vse postopke pri evtanaziji – sprejem živali, pregled, dajanje pomirjevala, narkozo in zaključek s sredstvom za evtanazijo,« iz izkušenj pove Ana Hudobivnik, dr. vet. med, iz Klinike Loka.

Prisotnost lastnika ob evtanaziji

Ljudje smo si različni in nekateri enostavno ne zmorejo biti ob psu, ko pride njegov čas. Sogovornica pravi, da so včasih lastniki zraven samo do dajanja pomirjevala, da žival pospremijo v narkozo. Sama tudi svetuje, da če le ni čustveno vse skupaj preveč težko, je lastnik zraven vsaj v tej prvi fazi. Živali so po njenih izkušnjah tako bolj mirne, saj vedo, da je lastnik zraven. »Opažam, da je več tistih lastnikov, ki ostanejo ob živali ves čas postopka evtanazije. Velikokrat nam med samim postopkom povedo tudi kakšno zgodbo ali pripetljaj njihove živali, mnoge živali poznamo tudi veterinarji že praktično ves čas – vse od mladička pa do osivelega kosmatinca in je tudi nam zelo hudo, ko jih evtanaziramo,« še pove veterinarka Ana Hudobivnik, ki svetuje, da na uspavanje pride samo lastnik, drugi družinski člani pa naj se od psa umirjeno poslovijo doma.

Špela Šimenc