Potepuški labradorec Bailey bo postal iskalni pes gasilcev iz Essexa

1. decembra, 2021
BBC poroča o naravnost neverjetni preobrazbi nekoč potepuškega labradorca Baileyja, ki so ga nekateri opisovali kot »neukrotljivega, neučljivega, nedružabnega, nesramnega in trmastega«.

Toda Bailey bo v prihodnjih mesecih postal reševalni pes gasilcev iz Essexa, njegova zadolžitev pa bo iskanje.

Za Baileyjevo preobrazbo je zaslužen inštruktor Graham Curie, ki je že nekaj časa iskal novega primernega psa za opravljanje pomembnih reševalnih nalog, potem pa je slišal za Baileyja. »Labradorci so lahko precej požrešni in bodo prej izbrali hrano kot pa žogico za tenis, pri Baileyju pa je bilo ravno obratno,« se spominja Curie. Ponudil se je, da ga vzame na šesttedenski trening, potem ko je ugotovil, da pes ne kaže agresije do drugih psov in ljudi.

Curie je sicer najprej razmišljal, da bi treniral predstavnika katere druge pasme, ki je manj požrešna in trmasta, a ga je Bailey pozitivno presenetil. »Ta 18-mesečni pes se je namreč izkazal kot najbolj naravni talent za iskanje, ki sem ga kadarkoli spoznal. Spominja me na gorsko kozo – nič ga ne vznemiri, nima nobenega strahu in nobene fobije,« je povedal Curie. »Policijski trener psov in moj dober kolega je dejal, da bi lahko razrešili vsako težavo, če bi tega psa lahko klonirali,« je še pristavil.

Čeprav inštruktorji potrebujejo približno tri leta, da izšolajo reševalne pse, ki se ukvarjajo z iskanjem, pa bo po mnenju gasilcev Bailey svojo dolžnost lahko opravljal že aprila prihodnje leto.

Katja Željan