Potrpežljivost je ključna pri iskanju pogrešanih psov

19. decembra, 2022
Blanka Markovič Kocen, urednica revije Moj pes; Fotografije: arhiv K9

Še posebej v decembrskem času in prve dni januarja se mnogo živali, še posebej psov, zaradi uporabe pirotehničnih sredstev prestraši in zbeži od doma.

Takrat imajo člani skupine »K9 iskanje pogrešanih« največ dela. Skupaj s svojimi psi se lotijo iskanja pobeglih in prestrašenih živali ter lastnikom pomagajo tudi s telefonskimi nasveti. Prvo pravilo pa je –ostanite mirni, poudarja Sabina Piber, vodja Združenja K9 za iskanje pogrešanih živali in ljudi, in dodaja, da nikakor ne smemo teči za pobeglim psom, saj ga tako preženemo še dlje. Pogosto se namreč psi sami vrnejo.«

»Opažamo, da ljudje kar hitro obupajo, saj se ob čakanju čas res vleče, nič se ne zgodi in občutek imajo, da bi, namesto da sedijo in nič ne delajo, morali tekati po gozdu, kričati, klicati … Pa to ne deluje tako,« pravi sogovornica.

Eden izmed vzrokov so seveda hormonska dogajanja v psih. Paritveni nagoni so izredno močni in v času gonitev za pse in psice pogosto predstavljajo zelo mučno stanje, ki ga poskusijo nekako rešiti. V takem stanju predvsem samci lahko prepotujejo velike razdalje in se med potovanjem običajno ne odzivajo na skrbnika.

Ljudje bi se morali zavedati, da nismo edina bitja na tem svetu

Drugi vzroki pobegov so precej bolj kompleksni, največkrat so vzrok sprožilci, ki jih ne poznamo ali nas presenetijo, večinoma pa so posledica pridobljenih ali podedovanih strahov: pokanje, drugi psi, določene osebe, hrup na splošno …  Tudi ljudje bi se morali zavedati, da nismo edina bitja na tem svetu in da ima naša zabava pogosto hude posledice na živalih.

Odraslega posvojenčka ne peljite takoj na sprehod

Na tem mestu bi posebej poudarila ravnanje z odraslimi, pravkar posvojenimi psi. Ti so velika skupina ubežnikov, če le-te lahko razvrstimo v skupine. Take pse pogosto takoj, ko pridejo domov, peljejo na sprehod – v množico, na cesto, v park – na ovratnici, fleksiju, navadni oprsnici.  Kar je recept za pobeg. Tega ne smemo početi – pes potrebuje veliko časa, da se navadi novih skrbnikov, novega okolja, največkrat tudi novega jezika.

Ne glede na vzrok in okoliščine pobega priporočamo, da nas skrbniki pokličejo čim prej. Veliko psov smo pripeljali domov tako, da smo skrbnike usmerjali in jim dali navodila ter napotke. Večinoma nas ljudje poslušajo in se obrestuje ter psa sami dobijo nazaj.

Značaj psa za iskanje pomembnejši od pasme

Pasma pri iskanju pogrešanih živali ne igra tako velike vloge kot značaj psa in njegov odnos do drugih živali. Psa, ki je reaktiven na druge pse, bi bolj težko postavili na sled za pogrešanim psom, saj bi lahko naredili več škode kot koristi. Pomembna je tehnika, ki jo pes uporablja, ko išče sled. Niti dva nimata enake. To je pomembno.

V prazničnih dneh zavarujte svoje pse!

Največ psov je pogrešanih v času hrupnih praznikov, kot so novo leto,  razna praznovanja z ognjemeti in drugo pirotehniko. Pa v obdobjih, ko so ljudje več doma, torej med počitnicami in dopusti. So pa kot valovi, vsakih 14 dni do tri tedne je naenkrat polno pogrešanih psov, potem pa sledijo pogrešane mačke, vmes pa še kak človek.

V prazničnih dneh predvsem zavarujte svoje pse in jih ne izpostavljajte situacijam, ki so zanje stresne in problematične. Psi nam zelo kmalu začnejo »pripovedovati«, da nekaj ni v redu, da se ne počutijo dobro, da se ne počutijo varne.

Skrbniki pri iskalnih akcijah ne morejo dosti pomagati. Pogosto želijo iti zraven, vendar jim takoj povemo, da se z njimi ne bomo mogli ukvarjati, da ne bomo mogli odgovarjati na njihova vprašanja in, da je bolje če počakajo doma.

 

– povzeto po reviji Moj pes – več pa v aktualni številki!