Praznična hrana, ki nikakor ne sme končati v pasjem gobčku

24. decembra, 2020
Bogato obložene mize in praznična hrana je mamljiva tudi za pse. Če kaj pade iz mize v pasji gobček, pazimo, da bo zanj primerno.

Katera pa je praznična hrana, ki nikakor ne sme končati v pasjem gobčku?

Sladice s čokolado, rozinami, makadamija oreščki …

Čokolada je visoko na seznamu nevarne hrane za pse. Problematičen je pravzaprav kakav oz. teobromin v kakavu, ki ga psi presnavljajo drugače kot ljudje. Povzroči lahko težave z ledvicami in sproži zaplete s srcem, vpliva lahko tudi na delovanje osrednjega živčnega sistema. Bolj, kot je čokolada zdrava – temna, torej vsebuje več kakava – in manjši, kot je pes, večja je nevarnost zastrupitve. V sladicah so lahko izjemno problematične tudi rozine in seveda – sladkor.

Svinjske krače, puranje in druge kosti

Vse pečene ali kuhane kosti so strogo prepovedane, saj postanejo zelo lomljive in se kot take hitreje ostanejo zapičene kje v prebavnem traktu. Tiste, ki vsebujejo še mozeg, so tudi zelo mastne in povzročajo hude prebavne težave. Izognite se zapletom in jih raje vrzite v smeti.

Mastni ostanki mesa

Mastni obrezki, ki bodo nastali med pripravo hrane ali jih bodo gostje pustili na krožniku, prav tako sodijo med odpadke in ne v pasjo skledo. Pri nekaterih psih je že majhna količina premastne hrane dovolj, da povzroči različne zaplete, med drugim tudi zelo resne, kot je npr. vnetje slinavke.

Francoska solata

Posamezne sestavine, kot sta korenček ali grah, same po sebi niso problematične, če so postrežene v naribani oz. pire obliki in v manjših količinah. Kombinacija z majonezo pa bo poleg driske povzročila še hudo napenjanje in vetrove.

Ostanki omak za polizati

Močne, slane in začinjene omake so psom sicer zelo zanimive, a lahko prav zaradi naštetih lastnosti razdražijo želodec in sprožijo težave, povezane z izločanjem želodčne kisline. Če je pes tudi sicer nagnjen k želodčnim težavam, lahko že manjše količine povzročijo velike zaplete.

Lena Gregorčič

Preberite še:

Praznična hrana, ki jo lahko delimo tudi s psom

Recept: Jabolčne kocke s cimetom