Aktualno

Praznične rastline, ki so za psa strupene

Shutterstock.com
K prazničnemu vzdušju pripomorejo tudi rastline. Toda, da bodo prazniki lepi za vse, je treba pomisliti na to, da so nekatere praznične rastline za pse strupene.

Za naslednje 4 rastline velja, da psom zares ne smejo biti na dosegu.

Amarilis

Shutterstock.com

Amarilis ima v sebi strup, ki po zaužitju pri psu povzroči bruhanje, bolečino v trebuhu, anoreksijo, tresenje, tudi depresijo. Največja koncentracija strupa se skriva v čebulici, za psa pa sta lahko usodni že dve čebulici te rastline.

Bodika ali ilex ali božje drevesce

Ilex simbolizira božične in novoletne praznike, v tem času ga najdemo vsepovsod. A za pse je rastlina zelo strupena, znaki zastrupitve pa so bruhanje, tresenje glave, neješčnost, lizanje ustnic, bolečine v trebuhu.

Lilija

Shutterstock.com

Pri nas morda ne tako značilna, ponekod pa precej prazničen cvet. Povzročajo razdraženost prebavnega trakta, depresijo in tresavico, najbolj pa poškodujejo ledvice. Še bolj kot za pse, so nevarne za mačke.

Omela (‘mistletoe’)

www.shutterstock.com

Saj poznate omelo, pod katero dežujejo poljubi? Samo da ne pride na doseg psu, kateremu zaužitje omele povzroči težave v trebuhu in želodcu, redkeje tudi kardiovaskularne težave – povzroči lahko pade krvnega tlaka, težave z dihanjem, spremembe v obnašanju.

Še več o strupenih rastlinah si lahko preberete tukaj.

Špela Šimenc

error: Kopiranje teksta ni mogoče.