Aktualno

Praznični čas – kje vse se skriva nevarnost za hišne ljubljenčke?

Zdaj, ko je pred nami praznični čas in vsi hitimo z milijoni stvari, ki jih je še treba opraviti, je pomembno, da ne pozabimo, da so prav prazniki lahko nevaren čas za naše ljubljenčke.

Pazljivo z ostanki hrane

Če po praznični pojedini radi ponudite psu na primer ostanke purana, bodite previdni. Kuhane in pečene kosti postanejo zelo krhke in ko jih pes žveči, se razcepijo na ostre kose. Ti kosi se lahko zataknejo v želodcu ali črevesju in lahko pride do perforiranja črevesja, kar je smrtno nevarno. Če se črevo perforira, je kirurški poseg edini način za odstranitev kosti iz črevesnega trakta. Zato se izogibajte vsem kostem.

Cvetlični aranžmaji naj bodo na varnem

Decembra radi okrasimo dom z različnimi cvetličnimi aranžmaji in rožami. V primeru, da je v vaši družini poleg psa tudi mačka, se izogibajte lilijam, ki so strupene za mačke. Božične zvezde so zelo pogosta izbira v božičnem času, a so tudi te strupene za vašega hišnega ljubljenčka, če jih zaužije.

Trakovi za ovijanje daril so zelo nevarni

Ko boste odvijali darila, odložite trakove na varno, da jih radovedni pasji prijatelj ne bo začel žvečiti ali celo pogoltnil. V primeru zaužitja lahko trak povzroči ne malo nevšečnosti.

Utripajoče lučke in sveče vedno pritegnejo pozornost

Imate kužka, ki rad žveči? Potem pazljivo z lučkami. Ko hišni ljubljenček pregrizne električni kabel, lahko pride do električnega udara, kar povzroči raztrganine jezika in celo smrt. Prav tako naj bo adventni venček s svečkami na mestu, kjer ga vaš hišni ljubljenček ne bo dosegel. V nasprotnem primeru lahko pride do opeklin in požara.

Čokolade ne dajajte psom in mačkam

V prazničnem decembru se radi posladkamo s čokolado. A ta sladka razvada je strupena za pse in mačke, saj vsebuje snov, imenovano teobromin, zelo veliko jo je v temni čokoladi. Še posebej pse privlači vonj čokoladnih dobrot, zato poskrbite, da ne bo čokolade v njihovi bližini.

Naravna božična drevesca bolj nevarna od plastičnih

V primeru zaužitja lahko iglice naravnega božičnega drevesca predrejo notranje organe, hkrati so tudi strupene za hišne ljubljenčke. Zato poskrbite, da vašemu drevescu ne bodo odpadale iglice.

Božič je čas za praznovanje in druženje z družino, ne pa za obisk veterinarske ambulante, zato naj vam bodo v pomoč previdnostni ukrepi za hišne ljubljenčke v prihajajočem prazničnem času.

 

Vir: Head for the hills

error: Kopiranje teksta ni mogoče.