Predlog novega Zakona o zaščiti živali prepoveduje verige in evtanaziranje zdravih zapuščenih živali

26. februarja, 2021
Pred dvema dnevona so Socialni demokrati v zakonodajno proceduro vložili Zakon o zaščiti živali, ki prinaša kar nekaj sprememb in upanje v lepši jutri živali.

”Novela predvideva prepoved evtanazije zdravih zapuščenih živali. Dramatično, žalostno in nedopustno je, da v 21. stoletju še vedno dopuščamo evtanazijo zdravih zapuščenih živali. Menimo, da je to potrebno absolutno, nemudoma, nepreklicno prepovedati. In to smo zdaj tudi predlagali,” je v posnetku na svojem Facebook profilu uvodoma povedala poslanka SD Meira Hot, tudi sicer znana zagovornica pravic živali.

Poleg tega so predlagali prepoved privezovanja na verige, ker da gre pri tem za obliko mučenja živali, za pesjak pa pravijo, da je treba določiti vsaj minimalne standarde. ”Kajti vse preveč je živali, ki so zaprte v premajhnih pesjakih, ki se ne gibljejo po cel teden, ki ne dobijo hrane in vode,” pravi Hotova.

Določili so tudi, da morajo biti vsi psi in tudi mačke čipirani, uvedli bi ”no kill policy”, prepovedali ubijanje živali za namen pridobivanja kož in krzna, poleg vsega naštetega pa so določili višje kazni za prekrške.

Se za živali obetajo lepši čas?