Prošnje za oddajo psa v zavetišče poleti kar dežujejo

15. julija, 2020
Prošnje za oddajo psa v zavetišče v poletnih mesecih kar dežujejo. Tudi brez koledarja bi vedeli, da se bliža poletje. Kot v vrtinec začaranega kroga je ravno v poletnih mesecih manj posvojitev.

Psi za razumevanje med sabo, pa tudi za razumevanje z nami, uporabljajo drugačno vrsto komunikacije kot mi. Kdor ne pozna osnov pasje behavioristike (miritveni signali) in pomena zadovoljevanja nagonov pri psu, se hitro znajde s kupom težav pri obvladovanju različnih situacij.

Pes pa se nič hudega sluteč, zgolj zaradi sproščanja nagonov in iskanje pozornosti drugje, kar naenkrat znajde v nezavidljivi situaciji. Če je bil prej s svojimi dejanji pogosto v napoto, je v poletnih mesecih, ko vsi ljudje iščejo svoj kotiček miru in sprostitve, zagotovo odveč.

Pes, ki je bil vajen svojega »prostoživečega« življenja, se v zavetiškem boksu počuti še bolj utesnjenega in pod stresom. Tak pes ob neustreznih pogojih v zavetišču razvije vrsto dodatnih nezaželenih vedenj. Večina naših zavetišč, razen redkih izjem, pa žal nima ustreznega znanja, da bi bili sposobni prevzgoje. Tak pes nato v boksu čaka na novo priložnost, ki je najverjetneje nikoli ne bo dobil. Čaka lahko le tako dolgo, dokler se boksi ne napolnijo z drugimi psi, ki tam pristanejo zaradi različnih okoliščin, vendar s skupno usodo.

Ko se boksi napolnijo je potrebno narediti prostor za novega psa. Na koncu bo torej brezskrbno preživet dopust lastnika njegov (nekdanji) pes plačal s svojim življenjem. Po vsej verjetnosti si bo taisti človek v zimskem času ob bližajočih se praznikih ob občutku praznine zaželel novega psa. Ki bo na poletje zopet odveč …

Katjuša Rajovec, Zavod Muri