Aktualno

Prva podpora noveli zakona o zaščiti živali, a brez čipiranja mačk in …

Zakon o zaščiti živali predvideva prepoved privezovanja psov, uporabe živali v cirkusih, ustanovitev prehodnih hlevov za odvzete živali, mobilne klavnice, ter vzpostavitev obveznega internega videonadzora v klavnicah.

Člani odbora DZ-ja za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so na četrtkovi seji podprli novelo zakona o zaščiti živali, iz katere so umaknili obvezno čipiranje mačk.

Peticija za spremembo zakonika glede mučenja živali že prek 13.000 podpisov

Pooblaščenih svetovalcev ne bo

Institut pooblaščenega svetovalca so spremenili v institut kvalificiranega prijavitelja, da je že iz imena razvidno, da gre za osebe, katerih naloge bodo primarno v odkrivanju ter prijavljanju mučenja in zanemarjanja živali, ozaveščanju in sodelovanju v inšpekcijskih postopkih. Dopolnilo tudi določa, da prijavitelj ne sme vstopiti na zasebno zemljišče, zaradi varstva osebnih podatkov, pa so na fotografijah lahko zajete samo živali, ne pa tudi ljudje.

Pregled in nadzor nastanitev za živali

Predlog zakona po novem določa tudi ustanovitev posebne enote uradnih veterinarjev, ki bo opravljala preglede, nadzorovala pogoje nastanitev živali in izvajala ukrepe na ozemlju cele Slovenije.

Predlogu niso naklonjeni veterinarji in kmetje

Predstavniki veterinarske stroke in kmetijstva predlagani noveli kljub sprejetim dopolnilom niso naklonjeni, saj po njihovem mnenju v pravni red vnaša veliko nejasnosti in odpira možnosti za nesporazume.

V zavetiščih za živali pa so do predlaganega zakona skeptični, saj kot opozarjajo, se premalo pozornosti posveča vprašanju finančnih posledic zakona.

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.