Aktualno Nasveti Zdravje & nega

Prva pomoč: Kako postopati, ko hišni ljubljenček zboli ali se poškoduje?

Hišni ljubljenčki lahko zbolijo, ali se poškodujejo tudi med poletnimi počitnicami, zato je pomembno, da obnovimo znanje, kako v takih primerih postopati.

Ne pozabite, da je večina vaših opažanj pri pregledu doma, zelo pomembnih za veterinarja, saj se žival doma obnaša bolj normalno kot v ordinaciji.

Promocijsko sporočilo

Naslednji nasveti vam bodo v pomoč, če hišni ljubljenček zboli ali se poškoduje, v vsakem primeru pa stopite v stik s svojim veterinarjem.

Kako ravnati z bolno ali poškodovano živaljo?

Najprej se zavedajte, da tudi najbolj krotek muc ali pes ob bolezni, bolečini ali v stiski lahko odreagira nepričakovano in vas z ugrizom ali kremplji poškoduje. Če je žival prestrašena, če se umika, ji obvezno pred pregledovanjem ali oskrbo nataknite nagobčnik.

Medtem ko žival poskušate ukrotiti, bodite odločni, a nežni, in uporabite le toliko sile, da jo obvladate. Pomembno je, da živali lepo prigovarjate in ne strmite vanjo, saj jo to lahko še dodatno prestraši, kličite jo po imenu.

·         Če noče, ali ne more hoditi, jo skušajte postaviti na noge. Preverite, kako hodi.

·         Opazujte oči; normalno vas žival spremlja, ko hodite okrog nje.

·         Pobožajte jo in drsite z rokami od glave, po vratu in po telesu ter preko nog, opazujte reakcije, občutljivost in morebitne otekline ter poškodbe kože.

·         Poslušajte, ali oddaja kakšne glasove, povohajte jo po telesu.

·         Ponudite ji vodo in hrano.

Obseg pregleda živali doma

·         Merjenje telesne temperature; normalna telesna temperatura za pse je 37,5–39,5 °C, pri mačkah pa 38,1–39,2 °C (merjeno v črevesu).

·         Pregled ustne sluznice in jezika; normalno so rožnate barve.

·         Srčni utrip; dlan položite na levo stran prsnega koša in 15 sekund štejte utripe srca. Število utripov pomnožite s 4, da dobite število utripov na minuto. Normalna frekvenca je 60–180 utripov na minuto.

·         Dihanje; normalno je 10–30 vdihov na minuto.

·         Prisilen izdih, hropci ali drugi zvoki pri dihanju kažejo na težavo v prsnem košu ali dihalnih poteh, zato vsako odstopanje od opisanih vrednosti pomeni nepravilnost in obvezo za pregled vašega ljubljenca pri veterinarju.

Transport bolne ali poškodovane živali do veterinarja

·         Živali ne prestavljajte, dokler niste pripravili prevoznega sredstva.

·         Majhne pse držite v naročju, to je tudi zanje najvarnejše mesto.

·         Živali, ki ne hodijo, prenašajte z nosili ali improviziranimi nosili. Mačke obvezno transportirajte v kletkah.

·         Z živaljo naj bo nekdo, ki ga dobro pozna in mu zaupa.

·         Če svoje živali ne upate ustrezno transportirati (sum na zlom hrbtenice …), stopite v stik s svojim veterinarjem.

Nasveti, kako postopati v nujnih primerih so povzeti po Veterinarska bolnišnica Toplica – Center za zdravljenje živali.

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.