Psi manj dovzetni za okužbo s SARS-CoV-2 od mačk in domačih dihurjev

20. oktobra, 2020
Ker je od v naši državi znova razglašena epidemija Covid-19, najbrž ne bo odveč ponoviti nekaj napotkov, kako ravnati z domačimi živalmi v času trajanja epidemije.

Ali SARS-CoV-2 lahko okuži domače živali? V Hong Kongu je bilo kmalu po izbruhu epidemije Covid-19 pregledanih več deset psov in mačk, ki so živeli v tesnem kontaktu s pozitivnimi lastniki, vendar je bil virus SARS-CoV-2  potrjen samo pri dveh psih.

Oba pozitivna psa sta bila izpostavljena okužbi doma. Psa sta bila sicer klinično zdrava. Raziskovalci so v raziskavi, v kateri so testirali dovzetnost domačih živali za okužbo s SARS-CoV-2, ugotovili, da so mačke in domači dihurji bolj dovzetni za okužbo z virusom SARS- CoV-2 od psov. Skladno s to raziskavo so tudi rezultati preiskave mačk iz Wuhana. Ugotovili so, da je imelo 14,7 % (15 od 102) mačk, katerim so po epidemiji odvzeli vzorce krvi, v preiskanih serumih različne koncentracije protiteles proti SARS-CoV-2. Rezultati te raziskave kažejo na to, da se med epidemijo mačke lahko okužijo s SARS-CoV-2.

Glede na doslej zbrane informacije pa ni dokazov, da domače živali prenašajo virus na ljudi.

Osebam, ki prebolevajo akutno okužbo dihal, na NIJZ svetujejo, da izogibajo stikom z domačimi živalmi. To pomeni, da se živali ne dotikajo, jo ne božajo, objemajo ali si delijo hrano z njo. Za žival naj skrbi druga, zdrava oseba v gospodinjstvu. Če okužena oseba nima pomoči pri oskrbi živali, naj uporablja ustrezno zaščito in si pred in po stiku z živaljo temeljito opere in razkuži roke.

Kaj storiti, če je bil vaš hišni ljubljenček v stiku z osebo, ki je okužena z virusom SARS-CoV-2? Osebe, ki prebolevajo akutno okužbo dihal ali so v karanteni zaradi možne okužbe s SARS CoV-2, naj se izogibajo stikov z domačimi živalmi. Če to ni mogoče, naj uporabljajo ustrezno zaščito in skrbijo za higieno rok pred in po stiku z živaljo. Svetovna zdravstvena organizacija priporoča, da so domače živali iz gospodinjstev s potrjeno okužbo s SARS CoV-2 v 14 dnevni domači karanteni in pod veterinarskim nadzorom.

Kaj naj stori z domačimi živalmi oseba, ki je v samoizolaciji? Oseba naj domače živali obdrži pri sebi in poskrbi, da se živali čim manj gibljejo zunaj. Če oseba zboli in mora na zdravljenje v bolnico, naj žival ostane doma in zanjo skrbijo drugi člani gospodinjstva. Če domača žival (hišni ljubljenček) zboli, pokličite veterinarja, da se dogovorite za obisk. Vsekakor z obolelim hišnim ljubljenčkom ne obiščite ambulante za živali, ne da bi se prej posvetovali z osebjem ambulante.

Katja Željan