Aktualno

Psi na verigi so za mraz še bolj dovzetni, saj običajno niso v tako dobri kondiciji

Psi na verigi, brez ustreznega zavetja v mrzlih dneh, so žal v 21. stoletju še vedno tukaj. Ljudje so mnenja, da psov pač ne zebe, ker imajo v ta namen dlako, ki jih ščiti pred mrazom.

Ampak v hujšem mrazu, tako kot ljudi, čeprav se toplo oblečemo, zebe tudi pse. Poleg tega, tako kot ljudje, vsi psi niso enako »odporni« na mraz.

Nezanemarljivo pa je seveda tudi dejstvo, da psa, ki nima kvalitetnega življenja in veliko možnosti gibanja izven območja na verigi, zaradi slabih življenjskih razmer bolj zebe, kot nekoga, ki je v odličnem zdravstvenem stanju.

Nekateri skrbniki sicer poskusijo, vsaj ponoči, zapreti psa v kletne prostore. Vendar če pes teh prostorov ni vajen, ob tem doživlja stisko, laja in sporoča vrsto nezaželenih vedenj. Zato ga lastniki prestavijo nazaj na verigo. Na menjavo okolja je potrebno psa postopoma navajati, še pred zimo. V kletne prostore mu lahko skrijemo priboljške, pustimo ga, da prostor večkrat ovohava. Tako bo zagotovo lažje sprejel menjavo okolja.

Spet drugi skrbniki povedo, da so psu v utico namestili odejo, pa si jo je sam odvlekel ven. Alternativa odejam je lahko slama, ki je tudi sicer veliko boljši izolator, kot umetna vlakna. Nekateri psi nikoli ne obiščejo zavetja v utici. Pes, ki je v utici kaznovan za svoja dejanja, bo uto zamenjal za negativno izkušnjo in se vanjo ne bo skril, četudi bi mu bilo tam malenkost manj mrzlo.

Psi, ki preživljajo svoje življenje na verigi, so bolj dovzetni za bolezni in niso v tako dobri kondiciji, kot ostali psi. Zato je bistvenega pomena, da ustrezno poskrbimo zanje, vsaj v teh mrzlih dneh in še bolj mrzlih nočeh. Kdo bo, če ne vi?

error: Kopiranje teksta ni mogoče.