Psi po najnovejši raziskavi (morda) vedo, kdaj nekaj naredite nalašč in kdaj po nesreči

4. septembra, 2021
Zanimive raziskave so se lotiti raziskovalci na Max Planck Institute for the Science of Human History v nemški Jeni.

Zagotovo ste že kdaj stopili svojemu psu na rep in se pri tem spraševali, če pes morda misli, da smo to storili nalašč. Točno s tem so se ukvarjali raziskovalci v omenjeni raziskavi.

Rezultati so precej zanimivi, kajti vodja raziskave Juliane Bräuer pravi, da si ni nikoli predstavljala, da imajo psi tako jasno sliko. Po njenem mnenju psu vsaj v nekaterih okoliščinah točno vedo, kdaj je njihov človek nekaj naredil ponesreči, kdaj pa nalašč.

Kako so to preizkušali? Med psa in njegovega človeka so postavili stekleno steno z rahlo vmesno razpoko. Lastnik je svojemu psu dal priboljšek ali dva, tretji pa mu je ‘ponesreči padel’ na tla. Večinoma so psi v teh primerih hitro in nemudoma pritekli okrog stene po svoj priboljšek.

V drugem primeru pa je lastnik prijel priboljšek, ga nesel z roko proti steni, nato pa si je premislil in ga enostavno odložil na tla. V teh primerih so večinoma psi stali, čakali in zmedeno gledali, kaj se dogaja. In si mislili: ”Pa tako priden sem bil. Le zakaj si nisem zaslužil tega priboljška?”Precej dlje je trajalo, da so skočili po svoj priboljšek, kot v prvem primeru.