Psi v Hanovru na pomoč kulturi: odkrivanje okuženih na koncertih

22. septembra, 2021
Psi so pravi junaki tudi v koronskih časih. Potem, ko koronavirus odkrivajo že na mnogih letališčih, bodo priskočili na pomoč še kulturi.

Iz Hanovra so pred kratkim sporočili, da bodo psi odkrivali koronavirus na tamkajšnjih koncertih in drugih kulturnih prireditvah. Na ta način bi lahko hitreje oživili kulturni sektor. Gre za projekt, imenovan ‘Back to Culture’ (nazaj h kulturi).

Številne študije so pokazale izjemno uspešnost psov pri odkrivanju koronavirusa. Poleti 2020 so eno takšno raziskavo izvedli tudi na hanovrski veterinarski univerzi. Na vzorcu 5000 posameznikov so bili psi uspešni v odkrivanju virusa v kar 90 %.

Prvi tak koncert s sodelovanjem psov se je zgodil preteklo nedeljo, bilo je 500 udeležencev (vsi so bili testirani in negativni). Vsak udeleženec je moral na bombažni blazinici pred dogodkom oddati vzorec svojega potu, to pa so potem prevohali psi. O rezultatih bomo še poročali.

Če se bo tehnika tudi v kulturi izkazala za učinkovito in praktično, bodo psi zagotovo postali kulturni sodelavci tudi drugod.