Psička Bretagne, pomirjujoča podoba tragedije 11. septembra

Danes, 11. septembra, se spominjamo že 19. obletnice tragičnega dogodka, ki je spremenil svet.

11. septembra 2001 so namreč islamski skrajneži militantne celice Al Kaida ugrabili štiri potniška letala družb United Airlines in American Airlines, se z dvema zaleteli v slavna dvojčka WTC v New Yorku, z enim v Pentagon, zadnje, za katero domnevajo, da je bilo namenjeno v Belo hišo, pa je strmoglavilo na polju v Pensilvaniji. Skupaj s teroristi je tisti dan ugasnilo 2997 življenj, več kot 6000 ljudi je bilo poškodovanih.

Dan, ko je svet za vse postal manj varen in bolj neusmiljen, je bil tudi dan, ko se je rodilo neskončno junakov. Med njimi pa niso bili le ljudje, temveč tudi psi. Ste vedeli, da je v reševanju in iskanju žrtev ter terapevtski pomoči preživelim v tragediji 11. septembra 2001 sodelovalo več kot 300 reševalnih in terapevtskih psov?

Zadnja preživela med reševalnimi psi, ki so iskali ranjence v ruševinah nebotičnikov, je bila psička zlata prinašalka z imenom Bretagne, ki je bila za Američane pomirjujoča podoba tragedije 11. septembra. Bretagne so uspavali junija 2016 zaradi težav z odpovedjo ledvic, živela pa je skoraj 17 let. Še ko je simpatična psička praznovala 16. rojstni dan, je bila skupaj s svojo skrbnico Denise Corless deležna razvajanja v New Yorku v zahvalo za vse, kar je v dneh po napadih naredila na Newyorčane. Ob tej priložnosti je njena skrbnica Denise povedala, da Bretagne ni bila le reševalni pes, ampak je za človeške reševalce predstavljala nekakšno pomirjujočo podobo, ob kateri so pozabili na travme, s katerimi so se spopadali iz ure v uro.

Bretagne so na praznovanje 16. rojstnega dne pred prestižni hotel Hotel Central Park pripeljali s podaljšano limuzino, kjer so jo pozdravili kot junakinjo. Dobila je svojo hotelsko sobo s pasjimi priboljški in celo sobno postrežbo. S starinskim taksijem so jo odpeljali na znameniti Times Square, kjer jo je na velikem zaslonu sredi trga pričakala lastna podoba. Nato so jo peljali na sprehod v Central Park in ji na koncu pripravili zabavo ter jo zasuli z darili. Ko so jo pred štirimi leti zaradi zdravstvenih težav sprejeli v bolnišnico za živali v mestu Cypress v Teksasu, kjer so jo pozneje tudi uspavali, so ji pred bolnišnico salutirali gasilci in reševalci. Ko so psičko evtanazirali, so njeno telo zavili v zastavo zvezne države Teksas.

Bretagne pa ni sodelovala le v iskanju in reševanju ponesrečenih v New Yorku septembra 2001, temveč tudi v orkanih Katrina in Ivan. Ko se je pri devetih letih upokojila, je služila skupnosti kot pomoč pri branju otrokom v eni od osnovnih šol v Teksasu.

Katja Željan