Aktualno Življenje s psom

Psom ob srečanju s svojim lastnikom pritečejo solze sreče

Raziskovalci so prvič odkrili povezavo med solzami in čustvi pri psih.  Mahanje z repom, ljubeče lizanje, igrivo skakanje – s tem vam pes pokaže, kako vas je vesel, ko se vrnete domov. Japonski raziskovalci pa so ugotovili, da pes veselje izraža tudi tako, da se mu oči napolnijo s solzami.

Solze pri psih sproži hormon oksitocin

Tako kot ljudje imajo tudi psi solzne kanale, ki se napolnijo s solzami, da so njihove oči čiste in ostanejo zdrave. Toda solze pri psih ne polzijo po obrazu tako kot pri joku ljudi in zato jih prej niso povezovali z izražanjem čustev.

Takefumi Kikusui, profesor za interakcijo med ljudmi in živalmi na univerzi Azabu na Japonskem, se je odločil raziskati pasje solze, potem ko je opazoval eno od njegovih dveh pudljic, ko je pred šestimi leti imela mladičke.

Opazil je, da so se njene oči solzile, ko je dojila svoje mladičke. »Ugotovili smo, da so solze pri psih povezane s pozitivnimi čustvi, sprožilec zanje pa je oksitocin,« je dejal Kikusui. Oksitocin je pri ljudeh imenovan tudi hormon ljubezni in vsega lepega.

Raziskavo opravili pri 18 psih

Takefumi Kikusui je z ekipo strokovnjakov s posebnim preizkusom meril količino solz pri psih. Pod veke so jim za minuto namestili poseben košček papirnatega traka – enega, ko so bili sami, in drugega takoj zatem, ko so se po pet- do sedemurni samoti znova združili s svojimi lastniki.

»Ko so spet videli in pozdravili svojega lastnika, se je količina njihovih solz v prvih petih minutah povečala za deset odstotkov,« je pojasnil raziskovalec. Primerjali so tudi količino solz pred srečanjem s svojimi lastniki in ljudmi, ki jih psi le poznajo, a ne skrbijo zanje. Vendar le srečanje z lastnikom je povzročilo povečano solzenje psov.

Raziskovalci so z omenjeno raziskavo naredili velik korak naprej, a hkrati opozorili, da je na področju pasjih solz še veliko neznanega. Skrivnost ostajajo morebitne povezave solz z negativnimi čustvi kot pri ljudeh ter ali psi uporabljajo solze tudi kot znak družbene interakcije.

Solzne oči pri psih vplivajo tudi na ljudi

Kikusui je mnenja, da so solze še eden od načinov, kako se psi povezujejo z ljudmi in so nam še bolj pri srcu. Njegova ekipa je 74 ljudem pokazala slike obrazov psov z ali brez umetnih solz in jih prosila, naj živali razvrstijo po prisrčnosti. Ljudje so se bolj pozitivno odzvali, ko so videli pse s solznimi očmi.

Razumevanje psa: 5 najpogostejših zmot

Vir: CNN

error: Kopiranje teksta ni mogoče.