Raziskava: Najlepše se obnaša korejski jindo, najslabše japonski špic

11. novembra, 2021
Je obnašanje pasjih ljubljenčkov kakorkoli odvisno od pasme, ali zgolj od socializacije in tega, kako psa vzgojimo?

USA Today poroča, da je zavarovalniška družba z imenom Protect my Paws (Zaščiti moje tačke), ki sklepa zavarovalne premije za hišne ljubljenčke, opravila nadvse zanimivo raziskavo o tem, katere pasme psov se obnašajo najlepše in katere najslabše.

Kot izhodišče raziskave so vzeli objave uporabnikov Instagrama po vsem svetu in primerjali njihove opise svojih ljubljencev s ključnimi besedami, ki so označevale bodisi lepo in želeno vedenje bodisi grdo in neželeno vedenje.

Raziskava je razkrila, da se, če gre verjeti objavam na Instagramu, najlepše obnaša korejski jindo. Kar 76 odstotkov objav, ki so se nanašale na to pasmo, je poročalo o lepem obnašanju pasme. Nasprotno pa je kar 87 odstotkov objav, ki so se nanašale na obnašanje japonskega špica, poročalo o slabem vedenju pasme.

Omenjena študija je med drugim razkrila še, da v Južni Afriki vedenje svojih psov opisujejo kot izrazito negativno (kar 88 odstotkov objav na Instagramu glede pasjega vedenja v tej državi je bilo negativnih), medtem ko iz Ukrajine prihaja največ pozitivnih objav o pasjem vedenju. Te so dosegle kar 97 odstotkov objav.

Katja Željan