Raziskava: Živali nekaterim nadomeščajo otroke

5. novembra, 2021
Najnovejša raziskava, ki jo je objavil Sage Journal, kaže, da čedalje več ljudi svoje živali obravnava kot enakopravne člane družine.

Še več, za nekatere so hišni ljubljenci postali kar njihovi otroci. V času, ko nataliteta globalno upada, se namreč nekateri raje odločijo, da bodo posvojili živali, kot da bi vzgajali otroke.

Kot je pojasnila avtorica raziskave Shelly Volsche, ljudje po vsem svetu spreminjajo svoje življenjske navade. Raje kot za družinsko življenje in obveznosti, ki jih slednje prinaša, se tako nekateri bolj usmerijo v nadaljnje izobraževanje oziroma se osredotočijo nase. V raziskavi je Shelly Volsche sicer zajela 917 skrbnikov psov in mačk. Ugotovila je, da so tisti skrbniki, ki svojih otrok niso imeli, skrbeli za svoje pse in mačke, kot bi bili njihovi otroci. Poudarila je tudi, da so bili ti skrbniki pripravljeni zadovoljiti tudi specifične potrebe psov in mačk. Hkrati je ugotovila, da so bili skrbniki, ki svojih otrok niso imeli, na svoje pse oziroma mačke bolj navezani kot tisti skrbniki, ki so otroke imeli.

Sicer pa so se sodelujoči v raziskavi zavedali, da v skrbi za otroka in živali obstajajo pomembne razlike. »S svojimi živalmi se seveda niso obnašali, kot da bi bili to majhni, kosmati otroci,« je še pojasnila raziskovalka.

Katja Željan