S crkljanjem psov in mačk “odčohajte” stres

Seveda vsi vemo, kako dobro se počutimo, ko crkljamo naše kužke ali mucke, zdaj pa je to potrdila tudi znanost.

Nova (oz. še ena) raziskava Univerze v Washingtonu je namreč pokazala, da božanje psov in mačk znižuje raven stresnega hormona kortizola že po 10 minutah.

Znanstveniki so v raziskavi preučevali 249 študentov, ki so jih razdelili v 4 skupine. Prva skupina je lahko takoj začela z 10 minutnim igranjem in božanjem mačkov in psov. Druga skupina je dogajanje le opazovala. Tretji skupini so prikazovali fotografije teh živali, četrti skupini pa so povedali, da so v čakalni vrsti in da se bodo lahko s koSmatinčki ukvarjali po 10 minutah mirnega čakanja.

Pred in po »poskusu« so udeležencem vzeli vzorce sline, v katerih so analizirali raven kortizola, enega glavnih stresnih hormonov. Rezultati so pokazali močno znižanje kortizola pri prvi skupini. Kot so povedali raziskovalci, gre za prvo študijo, ki je pokazala znižanje kortizola v realni življenjski situaciji in ne v laboratoriju.

Da bi zadevo še bolj poglobljeno preučili, so začeli s štiritedenskim preventivnim programom ‘z živalmi proti stresu’, v upanju, da dokažejo tudi dolgoročno rešitev za tiste, ki trpijo za kroničnim stresom.

Vir: people.com